Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 20.11.19

20.11.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

sreda, 20. november 2019, ob 13:09, Franci Savenc, ogledov: 368

GRS Bohinj pomagala izgubljenemu
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 8.29 se je na območju Triglavskih jezer, občina Bohinj, izgubil planinec. Izgubljenega planinca so ob 13.50 našli reševalci GRS Bohinj in nato nepoškodovanega na klasični način pospremili v dolino.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo pretežno oblačno, rahel dež se bo od jugovzhoda razširil nad vso Slovenijo. Na Primorskem bo pihala šibka burja, na vzhodu pa severni veter.
V četrtek se bo v vzhodni Sloveniji delno zjasnilo, drugod bo pretežno oblačno. V zahodni polovici države se bodo občasno pojavljale plohe. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter.
V petek in soboto bo na vzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. V zahodni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo, več padavin bo v Posočju. Ob morju bo pihal šibak jugo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, pod 1800 m ter drugod v naših gorah pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Prožijo se lahko srednji in manjši plazovi nesprijetega in delno sprijetega snega z dovolj strmih pobočij. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko sprožijo že pod manjšo obremenitvijo snežne odeje. S strmih travnatih pobočij se lahko sprožijo tudi posamezni talni plazovi.

Od ponedeljka je ob občasnih padavinah v Julijskih Alpah zapadlo do 20 cm snega, drugod do 10 cm. Meja sneženja je bila večinoma pod 1500 m. Veter je nekoliko oslabel, a je še prenašal sneg na izpostavljenih legah. Nulta izoterma je danes na nadmorski višini okoli 2000 m. Nad okoli 1900 m je sneg rahel in mehak in se globoko predira. Nižje se je zaradi pozitivne temperature že nekoliko sesedel, pod okoli 1700 m se je tudi talil. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostavljena mesta so močno spihana, tam je ponekod tudi skorja.

Prevladovalo bo oblačno vreme z občasnimi manjšimi padavinami. V sredo bodo pogostejše v vzhodnem delu naših gora, najmanj verjetne pa bodo v zahodnih Julijcih in zahodnih Karavankah. Pihal bo zmeren veter vzhodnih smeri. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 1400 in 1700 m, v Gornjesavski dolini tudi nižje. V četrtek bodo občasno manjše padavine predvsem v zahodnih krajih, v petek pa sprva tam, a se bodo počasi širile nad osrednjo Slovenijo. Meja sneženja bo večinoma med 1000 in 1300 m. Pihal bo jugozahodni, v petek bolj južni veter.

Snežna odeja se bo v visokogorju le počasi sesedala in preobražala. Novega snega ne bo prav veliko in ne bi bistveno vplival na plazovne razmere. Veter bo na izpostavljenih legah še prenašal sneg in delal nove zamete. V sredogorju se bo snežna odeja hitreje sesedala in nižje tudi počasi talila. Nevarnost snežnih plazov se bo v visokogorju le počasi zmanjševala, saj bo temperatura večinoma pod ničlo, sonca ne bo, veter pa bo še akumuliral sneg. Predvsem bodo ostala nevarna mesta z napihanim snegom na strmejših pobočjih, kjer se bodo lahko še spontano prožili kložasti plazovi, pa tudi plazovi nesprijetega snega. Plaz se bo lahko na mestih z napihanim snegom sprožil tudi že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Priporočamo veliko previdnost!

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker