Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 16.11.19

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V soboto bo oblačno. Zjutraj in dopoldne bo dež oslabel, popoldne pa se bo spet okrepil. Zvečer bo na Primorskem prehodno zapihala burja. Ponoči bodo padavine močnejše v zahodnih krajih, na vzhodu pa bodo prehodno ponehale. Okrepil se bo jugovzhodni veter, ob morju jugo.

V nedeljo bo pretežno oblačno, dež se bo čez dan od zahoda znova razširil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nalivi. V noči na ponedeljek bo dež povsod ponehal.
V ponedeljek se bo na severu in na vzhodu delno zjasnilo, bolj oblačno pa bo ostalo na Primorskem in Notranjskem, kjer bo občasno spet rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter.
V torek se bodo padavine na zahodu spet okrepile.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1900 metrov ZNATNA, 3. stopnje, pod 1800 metri ter drugod v naših gorah pa MAJHNA, 1. stopnje. Prožijo se lahko srednji in manjši plazovi nesprijetega snega z dovolj strmih pobočij. Veliko je zametov, ki se lahko sprožijo pod manjšo obremenitvijo snežne odeje.
Temperatura je bila v preteklih dneh v visokogorju pod ničlo, pod nadmorsko višino okoli 1700 metrov pa se je čez dan segrelo malo nad 0 °C. Novi sneg, ki je zapadel v prvi polovici tedna, se je že nekoliko sesedel in splazil, a v zahodnem delu Julijskih Alp v visokogorju spet sneži. Sneg v visokogorju je večinoma mehak, na vetru izpostavljenih legah precej spihan, zato je zlasti na severnih, zahodnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel veliko zametov in klož. Zaradi vpliva vetra je ponekod sneg tudi skorjast. Daleč največ snega je nad okoli 1900 metrov v Julijskih Alpah, bistveno manj pa nižje ter v Kamniško Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah.

Meja sneženja bo večinoma med 1300 in 1800 metrov nadmorske višine. Pihal bo zmeren do močan veter južnih smeri. V soboto se bodo popoldne padavine spet krepile, zlasti na zahodu. Od popoldneva do nedelje popoldne bodo močnejše padavine, ki se bodo občasno razširile proti vzhodu. V osrednjem in severnem delu Julijskih Alp ter v zahodnih Karavankah bo meja sneženja večinoma med 900 in 1200 metrov, drugod pa višje, zlasti vzhodneje in južneje lahko občasno tudi na okoli 2000 metrov. Jugovzhodni veter se bo krepil. V nedeljo popoldne bodo padavine postopno ponehale, do ponedeljka dopoldne bo večinoma suho.

V visokogorju zahodnih Julijskih Alp bo do sobote lahko zapadlo tudi več kot 50 centimetrov snega, drugod pa od 10 do okoli 30 centimetrov. Nižje, kjer bo deževalo, bo sneg kopnel.
Do ponedeljka zjutraj bo v Julijcih nad okoli 1700 metrov zapadlo od 50 pa tudi do več kot 100 centimetrov snega, drugod od 20 do okoli 50 centimetrov, morda v osrednjih Karavankah in v zahodnem delu Kamniško Savinjskih Alp tudi več, količina na tem območju ni povsem predvidljiva. Zato se bo spet POVEČALA nevarnost snežnih plazov, v nedeljo bo v visokogorju predvsem zahodnih Julijcev lahko tudi VELIKA, 4. stopnje. Z dovolj strmih pobočij se bodo prožili številni majhni in tudi srednje veliki plazovi nesprijetega snega, možni bodo tudi posamezni veliki plazovi. Veliko bo novih zametov, saj bo veter v gorah močan. V sredogorju bo nekaj snega skopnelo.
Obisk visokogorja zlasti v Julijskih Alpah do nadaljnjega še vedno ODSVETUJEMO, razmere bodo nevarne, pa tudi gibanje bo zelo otežkočeno.

16.11.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije