Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kar 60 Uršk

Slovenske novice: Nepozabno srečanje je bilo tudi zaključek osrednje planinske sezone na Plešivcu

V ORGANIZACIJI Planinskega društva Velenje ter oskrbnice planinskega doma na Uršlji gori Sonje Podbregar so izvedli že drugo srečanje Uršul, Uršk, Uršik in Urš na vrhu Plešivca. Cilj je bil ambiciozen, in sicer so želeli na drugem srečanju na kup zbrati 100 ljubiteljic planin in pohodnic z imenom Urška. Poleg omenjenih osrednjih organizatorjev so pri projektu sodelovala še okoliška planinska društva Šoštanj, Šmartno ob Paki, Mozirje, Ljubno, Črna, Prevalje, Slovenj Gradec in Mislinja. Na Plešivec, najvišji koroško-štajerski planinski vrh, ki se vzpenja 1678 metrov nad morjem, se je v dveh dneh povzpelo 60 Uršk, kar je 25 več kot lani. Najmlajša je štela komaj sedem let, najstarejša skoraj 80. Omenjeni vrh pa ni zanimiv le zaradi višine, temveč tudi zato, ker na njem stoji najvišje ležeča in delujoča cerkev v Sloveniji in srednji Evropi - cerkev sv. Uršule.

Oskrbnica je držala besedo in skupaj s planinci in predstavnikom PD Velenje, podpredsednikom Matjanom Karlovčecem, so pripravili zares nepozabno srečanje, ki je bilo najverjetneje tudi zaključek letošnje osrednje planinske sezone na Uršlji gori. Zbrane Urške in še več kot sto drugih obiskovalcev je nagovoril prevaljski župan Matija Tasič, ki je dejal, da je ta planinska točka velikega pomena za ljudi v krajih okrog Plešivca, za razvoj planinstva in prijateljska druženja. Predsednik PD Prevalje Stanko Rubin pa je bil navdušen nad velikim obiskom ter številnimi planinkami z imeni Urška, ki so svoj god praznovale tako, da so obiskale goro. Nekaj besed je seveda spregovoril Marjan Karlovčec, ki je dejal: »Naš cilj je dolgoletni praznični tradiciji obiskov Uršk pri sveti maši na Uršlji gori dodati nekaj več širine in privabiti Urške iz vse dežele, da se na njihov praznik srečajo na Uršlji gori, najvišji planinski točki na Koroškem in Štajerskem z Zgornjo Savinjsko in Šaleško dolino. S tokratnim obiskom smo bili zelo zadovoljili, velika zasluga za dobro počutje pa gre vremenu in oskrbnici Sonji Podbregar.« Slednja je za vse vpisane Uršike pripravila darilo, majico z napisom 2. srečanje Uršk na Uršlji gori 2019, Sveto mašo, je darovalo več duhovnikov hkrati, dogodek pa se je nadaljeval s prijetnim druženjem na travniku ter v planinskem domu.

Skupaj z Urškami je prišla na Uršljo goro tudi udeleženka letošnjega pohoda 100 Slovenk na Triglav Bojana Plevnik iz Mislinje. Dejala je, da je gora Plešivec koroški Triglav, kamor je vsekakor treba stopiti vsaj enkrat, če že ne večkrat na leto.

Najmlajša med Urškami na srečanju je bila Urška Lešnjak iz Črnove pri Velenju, ki je velik del poti do vrha prehodila z očetom Tomažem Lešnjakom in mamo Barbaro Verbuč.
JOŽE MIKLAVC

 

Slovenske novice, 29.10.2019
Kar 60 Uršk praznovalo na Uršlji gori

 

Naš cilj je dolgoletni praznični tradiciji obiskov Uršk pri sveti maši na Uršlji gori dodati nekaj več širine in privabiti Urške iz vse dežele.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije