Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kdo je bil

... tisti, ki je ustvaril to svetovno znano alpinistično zgodovino ter pustil slovenski pečat v svetu?

Naši alpinisti, junaki doma in v svetu. Čas, ki je minil, vendar ob obujanju spominov čutimo ponos.
Zgodba o vrhunskih alpinistih svetovnega merila se začne doma, v Sloveniji. Na domačem Triglavu.

Aleš Kunaver je v pionirski dobi svojega himalajizma vodil prijatelje alpiniste v najtežje stene sveta. Iz himalajskih začetnikov (Trisul 1960) so tako zrasli v najboljše alpinistično moštvo na svetu.

Prijatelji so Aleša imenovali »bara sab«, kar v jeziku himalajskih domačinov pomeni vodja. Tuji alpinisti pa so ga imenovali »tehnokrat«, ker so bile odprave, ki jih je vodil, natančno, tehnično načrtovane. Vse je bilo predvideno, zračunano ter narisano na diagramih. Kot strojnik je neutrudno konstruiral tudi alpinistično in GRS opremo, oblikoval avtobuse, jadrnice in celo letalske motorje. Ob tem pa predaval o alpinizmu v šestih tujih jezikih.

Ogledali si bomo dokumentarni film »Čopov steber prvič pozimi« in se pogovarjali s še zadnjim živim alpinistom te odprave. S svojo prisotnostjo nas bo počastil Anton Sazonov - Tonač, ki je ta vzpon občutil na lastni koži.

Vabimo vas v Krpanov dom v Pivko, 30. oktobra, ob 18. uri, da s svojo udeležbo počastite vse, ki so s svojim pogumom popeljali Slovenijo v vrh svetovnega alpinizma.

S svojim prihodom nas bo razveselila soproga Aleša – Dušica Kunaver, in nekateri alpinisti, ki so poznali Aleša osebno ter z njim dosegali vrhove domačih in tujih gora.
Vstop je prost.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije