Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

S planine v rove

Gorenjski glas - Maša Likosar: V soboto je bila na Veliki planini 89. prireditev Bajtarski golaž, v Rovih pod starim Kranjem pa pripravili Festival piva in kranjske klobase.

Prvo soboto v oktobru Planinsko društvo Bajtar Velika planina, ki letos obeležuje tridesetletnico delovanja, s prevzemom ključa prevzame skrb za bajte in planino ter s tem uradno napove bajtarsko sezono.

Ključ so letos zaupali pašni skupnosti Gojška in bo v njihovi posesti celo zimo, vse do začetka čiščenja planine oziroma tlake v mesecu maju. Ob tej priložnosti se je društvo s priznanji, zahvalami in značkami zahvalilo pašnim skupnostim, Občini Kamnik, Planinskim društvom MDO KBO, žičničarjem, gostincem, donatorjem, podpornikom in posameznim članom društva za uspešno sodelovanje. K začetku bajtarske sezone pa po tradiciji sodi tudi golaž, ki ga bajtarski župnik najprej blagoslovi, potem pa je v slast vsem obiskovalcem, ki na ta dan pridejo na Veliko planino. Za njihovo dobro voljo in glasbeno doživetje pa je tokrat skrbel ansambel Domačini.

Rovi pod starim Kranjem, ki vsako leto gostijo Vinsko pot, so tokrat premierno gostili slovenske mikropivovarne na Festivalu piva in kranjske klobase. Obiskovalci so lahko okušali edinstvena piva raznovrstnih stilov 14 pivovarjev, med njimi kar sedem gorenjskih.
K hladnemu pivu pa se nedvomno odlično poda začinjena kranjska klobasa. Na festivalu sta jo rezala Marko Dolenc s Kmetije Hribar Predoslje in Janez Kalan iz Kalanove kuhinje. Ljubitelji piva so izvedeli, kako je videti zgodnja trgatev hmelja in kako se iz pridelka zvari pivo, pokusili pa so lahko tudi trgatveno pivo iz svežega hmelja, ki so ga obrali v septembru.

S festivalom se je glavni organizator Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) pridružil dobrodelni akciji zbiranja sredstev za družino Karničar z Jezerskega, ki je v nedavni delovni nesreči izgubila očeta in moža Dava Karničarja. Žito je v ta namen doniralo preste in vsa sredstva, ki so jih zbrali s prostovoljnimi prispevki, bodo namenjena družini Karničar. Srečko Štagar iz ZTKK nam je zaupal, da so zbrali dobrih 860 evrov. »Obiskovalci so bili s prvo izvedbo festivala zadovoljni, lepo so sprejeli tudi način plačevanje s kuponi. Prav tako so bili zadovoljni razstavljavci, ki so že potrdili svojo udeležbo na naslednjem Festivalu piva in kranjske klobase,« je povedal Štagar.

Gorenjski glas, 08.10.2019
S PLANINE V ROVE

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27481

Informacije

Informacije