Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Center

Dnevnik - Petra Mlakar: ... za učenje gorskega kolesarjenja - Javorniški Rovt

Kurirski dom v Javorniškem Rovtu je dobil povsem novo podobo in vlogo. Postal je center za učenje gorskega kolesarjenja. Objekt so že slovesno odprli, delovati pa bo začel, ko bodo zanj našli najemnika.

Kurirski dom nad Pristavo v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami v lasti jeseniške občine je dolga leta služil kot prizorišče piknikov. Jeseničani se ga dobro spominjajo predvsem po zunanjem kegljišču, na katerem so si obiskovalci krajšali čas. V okviru čezmejnega projekta za spodbujanje obiskovanja Karavank, ki imajo v primerjavi z Julijskimi Alpami precej manj obiskovalcev, so ga popolnoma prenovili in mu spremenili namen.

Učenje vožnje brez pedalov

»To je postal objekt za učenje gorskega kolesarjenja. Tam, kjer je bilo prej kegljišče, je zdaj poligon za učenje kolesarjenja oziroma 'pumptrack'. Po njem se lahko vozimo samo z gibanjem telesa brez uporabe pedalov. Proga je namreč sestavljena iz različnih grbin in nagnjenih zavojev,« opisuje Aljoša Žnidar iz Društva za razvoj turizma in športa Gorenjske. »To je osnovna veščina gorskega kolesarjenja, ki olajša kolesarjenje in pušča manj sledi,« opisuje dobrobiti tudi za naravo. Udeleženci bodo tečaj vožnje z gorskim kolesom lahko razpotegnili tudi na več dni, saj so v notranjosti doma uredili osem ležišč.

Čeprav so center že slovesno odprli, pa še ne deluje, saj na občini Jesenice zanj še iščejo najemnika, pojasnjuje predstavnica občine za stike z javnostjo Ines Dvoršak. Na pred časom objavljeni razpis se je prijavil en ponudnik, ki je tudi izpolnjeval zahtevane pogoje, a si je tik pred podpisom pogodbe premislil. Kmalu bodo na občini, kot pravi, pripravili nov razpis. Sicer pa so morali tudi razpis za gradbena dela za prenovo Kurirskega doma večkrat ponoviti.

S kolesom po Karavankah

Občina Jesenice je od maja 2017 poleg ureditve Gorskokolesarskega učnega centra Pristava uredila tudi planinsko pot za dvonamensko rabo – planinsko in kolesarsko – na trasi turnokolesarske poti Trans Karavanke. Postavili so usmerjevalno signalizacijo, dve informativni tabli za pohodniška in zimska doživetja v Karavankah, dve informativni tabli za Gorskokolesarski učni center Pristava ter izdelali promocijsko gradivo.
Celotna vrednost projekta za Občino Jesenice znaša skoraj 282.000 evrov, od tega pričakujejo dobrih 202.000 evrov sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj.

Turnokolesarska pot Trans Karavanke sicer poteka od Korenskega sedla do Jezerskega in se le nekajkrat spusti v dolino. Dolga je 132 kilometrov in razdeljena na pet etap, tako da si lahko kolesarji zanjo vzamejo več dni. Speljana je blizu gorskih postojank in prenočišč, tako da jo lahko gorski kolesarji na večdnevni turi prevozijo tudi brez vračanja v dolino, še dodaja Žnidar.

Dnevnik, 08.10.2019 07.30
Center za učenje gorskega kolesarjenja

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27481

Informacije

Informacije