Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Solo zimski

Foto: Daniel Hug. Vir: RockAndIce.comRockAndIce - Michael Levy:... vzpon brez pomoči in dodatnega kisika po Zahodnem grebenu na Everest za letos načrtuje Jost Kobusch

Jost Kobusch. Foto: Jean Schwarz, vir Rock&IceZdaj 27-letni Nemec Jost Kobusch je doslej opravil že več zahtevnih vzponov. Leta 1916 sam na Anapurno (v nadaljevanju sicer pravi, da se mu ne zdi pravi solo). Leto kasneje pa prvi vzpon na Nagpai Gossum II (7296 m), solo in brez podpore. Zadnjo zimo se je nameril na Denali, a so mu prepovedali vzpon, se je pa povzpel na zahodni vrh Moose's Tooth. Bil je to prvi zimski vzpon, vendar ga ni objavil, ker "ni najvišji vrh na gori".

Zdaj je že v Nepalu in tudi v Himalaji. Za začetek se je z očetom in sestro namenil na Anapurno, sledil bo prvenstveni projekt, ki pa še ni dokončno izbran.
In nato, ob začetku koledarske zime, 22. decembra, bo začel svojo ekspedicijo na Everest.

Do baznega tabora bo seveda imel (obvezno) podporno ekipo, kuharja s pomočnikom, v bazi pa bo tudi fotograf.

Najprej bo šel s fotografim do tabora 1, da posnameta nekaj fotografskega gradiva. Potem bo vse to pospravil in šele potem bo začel svoj solo vzpon.
Ima idejo, da bi najprej nadelal pot (vzpon ocenjuje s 5.8) na Lo La; za vsak slučaj, tudi za primer reševanja. Sledi še dodatna aklimatizacija ...

... Ker gre za prvi poskus takega vzpona, je - če smo realni - morda le petodstotna možnost, da uspe. Morda še manj. Toda s tem se bo povečala možnost, da uspe naslednja odprava ...
... Tudi če dosežem le 7200 metrov ali kaj takega, mislim, da se bom naučil več, kot če bi to poskušal v običajni sezoni.
... Del razlogov, da grem pozimi na Everest, je ugotovitev, da tudi na najbolj redko plezanem osemtisočaku v visoki sezoni ne more biti pravega soliranja, če se lotiš običajnih smeri.

P. s.: Med razlago razmer in vzrokov za izbor vzpona po zahodnen grebenu Everesta, omenja Hornbeinov ozebnik, kar kaže, da se ne namerava v celoti vzpenjati po naši, Jugoslovanski, smeri.

 

RockAndIce, 02.10.2019
Jost Kobusch To Attempt Everest’s West Ridge, Solo, in Winter
Foto: Daniel Hug. Vir: RockAndIce.com

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27481

Informacije

Informacije