Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nov hitrostni rekord

... v vzpenjanju na osemtisočak, je postavil Italijan François Casanelli - Na Manaslu (8156 m) v manj kot osemnajstih urah

Vzponi na Manaslu so ta čas v središču pozornosti (verjetno predvsem zaradi poročevalcev Seven Summits). Na vrh se je povzpelo že prek sto alpinistov, raznoraznih "prvih ... vzponov" seveda ni manjka.

François je iz baznega tabora odhitel ob 21. uri (po nepalskem času) v spremstvu Švicarja Andrea Steindla. V štirih urah in 15 minutahj sta dosegla tretji višinski tabor na višini 6780 metrov. In po osmih urah in pol, je bil Casanelli že v taboru 4 (7400 m).
Nad četrtim taborom se je vreme poslabšalo, pihal je močan veter in - njegova hitrost vzpona se je bistveno upočasnila.
KLjub temu je Italijan ob deseti uri dosegel vrh Manasluja (8156 m), 13 ur po odhodui iz baznega tabora.
Po 20 minutnem počitku na vrhu, je Casanelli začes s sestopom in po 17 urah in 43 minutah (od začetka vzpona) je bil že v baznem taboru.
Normalna smer, ki jo je François meri 44 kilometrov in ima 3280 metrov vzpona.
Prejšnji rekord na tej smeri je imel Poljak Andrzej Bargiel in je bil 21 ur in 41 minut.

"Vesel sem, da sem znova dokazal, da se trening in predanost projektu izplačata," je ob tem zapisal François.

Omeniti velja še, da so se s Francçisom povzpeli na Manaslu tudi člani odprave: Francesco Ratti, Emrik Favre in Andy Stony, zanje je bil to prvi osemtisočak in vodnik Marco Camandona, zanj pa je bil to že deveti.

Fraçois Casanelli je z Andreasom Steindlom lansko leto tudi rekord Matterhorna: v 16 urah in štirih minutah sta prplezala vse štirti njegove grebene.

4sport.ua, 27.09.2019
НОВЫЙ СКОРОСТНОЙ РЕКОРД В ВОСХОЖДЕНИИ НА ВОСЬМИТЫСЯЧНИК МАНАСЛУ: 17 ЧАСОВ И 43 МИНУТЫ УСТАНОВИЛ ИТАЛЬЯНЕЦ ФРАНЦУА КАЗАНЕЛЛИ!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27484

Informacije

Informacije