Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 19.09.19

Primorski dnevnik: Izlet na Krk

Jesen je pred vrati in poln avtobus izletnikov je v nedeljo z navdušenjem sprejel vabilo Slovenskega planinskega društva Trst, da na najboljši način izkoristi mogoče zadnjo poletno nedeljo. Odpeljali so se na Krk, kjer jim je bil vodič dolgoletni prijatelj Darko Mohar, duša planinskega odseka Slovenskega kulturnega društva Bazovica z Reke. Darko je otroštvo preživel v Baški in na otoku pozna vsako stezo in legendo. Tokrat je pohodnike popeljal v Staro Baško, kjer se je od glavnine odcepila skupina, ki se je odločila za krajši sprehod po vasici in daljši postanek na njenih očarljivih plažah. Večina pa se je odločno obrnila v hrib in se spopadla s strmo stezo, ki jo je po napornem vzponu povedla do gole planjave, kjer sta kraljevala kamen in nebo.
Sonce je preganjalo sence, da so se še ovce s težavo skrile pred njegovimi žarki Suhi zidki so risali arabeske, žajbelj in smilj sta polnila svoje aromatske zaloge. Barvne madeže so d privoščile samo najbolj bodeče cvetice kot ametistna modna, modri bodoglavec in rumena kompava. Dušo je odpiralo obzorje, Iger so za prevlado tekmovali vsi odtenki sinjine. Bil je vroč in čudovit poletni dan.

Pravo presenečenje pa je pohodnike čakalo na sedlu Vratudih, Iger se jim je nenadoma odprl bajen razgled na Baško in zeleno Baščansko dolino, ki je ležala navpično pod njimi. Pred odprtim morjem jo je varovala ogrlica bisernih otokov: Prvič, Goli otok, Grgur, Lošinj, Bovik, Sv. Petar, Cres in pa kamnite straže Velebita. Višina je bila skromna, le okrog 300 metrov, je pa bilo, kot da bi sedeli na prestolu stvarstva. V akcijo je stopilo vseh pet čutov, kot je lepo povedala Jana, najmlajša izletnica, ki je nato s skupim najvztrajnejših pohod nadaljevala po razglednem grebenu in skalnatem brezpotju. Ostali so se spustili naravnost navzdol do doline in po neskončno dolgem (za majava kolena!) obhodu zaliva le prišli do cilja: pričakal jih je latnik prijetne gostilne ob morju, Iger so se vsi izletniki zbrali in bdi nagrajeni z dobrodošlim poznim kosilom in seveda vroče zaželeno pijačo. Potem je bil čas za raziskovanje modrih, turkiznih in smaragdnih nians in kristalne prozornosti morja, ki je bilo ravno prav hladno, da je poživela izmučene ude. Nedeljske vtise so izletniki končno poglobili rut razstavi fotografij »2x Baška« na temo kamna in vode. Odkrili so tako umetniško žilico svojega vodka Darka Moharja, ki je s kolegom Luko Tobakom izpostavil sanjske pejsaže in presenetljive detajle ljubljenega otoka.

Primorski dnevnik, 19.09.2019
Planinski svet: Izlet na Krk

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije