Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Interventni odvzem

TNP, 28.08.2019
Interventni odvzem rjavega medveda na območju občine Gorje

četrtek, 5. september 2019, ob 05:27, Urednik G-L, ogledov: 497

Skladno z Zakonom o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave je bil dne 27.8.2019 v večernih urah na območju naselja Spodnje Laze

... iz narave odvzet rjavi medved, ki se je v zadnjih treh tednih zadrževal na širšem območju občine Gorje.

Zaradi ponavljajočih škodnih dogodkov so bili izpolnjeni pogoji Interventnega zakona, ki določa, da je ob ponavljajočih škodnih dogodkih v prehodnem območju rjavega medveda, kamor spada tudi območje občine Gorje, dovoljeno iz narave odvzeti dve živali.

Medved, petletni samec s telesno maso 160 kg, se je namreč zadnje tri tedne zadrževal na širšem območju občine Gorje. Ponoči je začel redno prihajati v bližino naselij, kjer je povzročal škodo na koruznih njivah, trgal silažne bale in poškodoval čebelnjak. Zadnje lokacije zadrževanja so bile neposredno ob šolskih poteh, vrtni uti vrtca v Gorjah ter tik ob hišah naselij Spodnje Gorje in Višelnica, ki so dodatno utemeljevale nujnost po izvedbi izrednega ukrepa, saj je zadrževanje medveda v bližini naselij predstavljalo veliko tveganje za varnost ljudi. Zavod za gozdove Slovenije, OE Bled, je zaradi ponavljajočih škodnih dogodkov in tveganja za zdravje in varnost ljudi obvestil upravljavca Lovišča s posebnim namenom (LPN) Triglav Bled, da izvede izredni ukrep.

Območje odvzema je bilo z izdajo ustne odločbe ARSO zaradi nujnosti dodatno razširjeno tudi na območje Lovske družine Bled. Oba upravljavca lovišč, LPN Triglav in LD Bled, sta takoj aktivno pristopila k izvajanju izrednega ukrepa. Izredni ukrepi so dopustni tudi na zavarovanem območju, še zlasti, če gre za ogrožanje zdravja in varnosti ljudi.

Kljub temu, da območje Triglavskega narodnega parka spada v prehodno območje rjavega medveda, se na tem območju bolj ali manj stalno zadržuje od pet do deset rjavih medvedov, nekateri na območju prebivajo stalno, drugi pa ga obiščejo občasno oziroma ga zgolj prečkajo. Informacije o rjavem medvedu, o načinih njegovega obnašanja ter o primernih odzivih človeka ob srečanju z medvedom lahko najdete v gradivih na spletnih straneh v publikaciji (PDF): Kako se vesti na območju prisotnosti rjavega medveda.

Oznake: TNP

Komentiraj (3):

Bernard Štiglic, petek, 6. september 2019, ob 21:06

https://www.casnik.si/volkovi-kam-z-njimi/?fbclid=IwAR1h27YkxoWmpVsonoTSjOjfA53v2ftp2vlNj0D1MjkRsU11b6aynZEhZt0

Iztok Snoj, četrtek, 12. september 2019, ob 23:30

K publikaciji o primernih odzivih človeka ob srečanju z medvedom lahko na podlagi lastnih izkušenj dodam, da mi je všeč. Dodam lahko le to, da so pred leti nekateri priporočali vpitje in druge vrste galamo. Gledano to metodo nekoliko drugače - vsekakor sam tudi sam umakam pred takimi zoprnežimi. Je pa kočljivo, če bi bil medved bolj zoprn od teh zoprnžev, potem jim to ne bi pomagalo, ravno nasprotno.

Igor Pavlič, petek, 13. september 2019, ob 09:03

Ploščina Slovenije je nekaj čez 20.000 kvadratnih kilometrov. Baje je bilo medvedov spomladi skoraj 800, "odvzeli" so jih v tej kampanji nekaj čez 100, tako da naj bi jih zdaj bilo najmanj še dobrih petsto. In če upoštevamo, dajih je po navedbah uprave in ekspertov TNP-ja tam skoraj deset, po nekaj pa še v Karavankah in KSA-ju, v okolici Nanosa in Brkinih ter na Cerklnaskem, vemo pa, da jih v Prekmurju, Brdih in še kje ni, nam ostane največ še 12.000 -15.000 ploščine Slovenije, kjer naj bi pa šarilo še najmanj 500 medvedov ali po en osebek na 30 kvadratnih kilometrih, to je na po 5x6 kilometrov velikih področjih po eden v povprečju. A se zdi komu to verjetno, saj vemo, da ne gre za črede?! Sam sem precej hodil po Javornikih med Palčjem, MAšunom ter Cerkniškim jezerom, ker imamo tam dva gozda in smo imeli seveda razne opravke,.z otroci smo pogozdovali itd., nobenih težav nismo imeli z medvedi, izjemno redko smo jih sploh videli, kaj šele, da bi prišlo do konfliktov. Kako je sploh možno, da pri tolikšni gostoti medvedje populacije ni več zverinskih napadov le-teh?

eXTReMe Tracker