Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sramota vrh Triglava:

Slovenske novice - Tina Horvat: ... kakajo v pisoarje, bruhajo v umivalnike  Nadaljevanje

Čistilka Triglavskega doma na Kredarici opozorila na sramoto. Zaradi packov bo najvišje stranišče v državi v prihodnje plačljivo.

KREDARICA - Namesto da bi se osebje v Triglavskem domu na Kredarici veselilo vrhunca sezone v gorah, so se skupaj z gosti konec preteklega tedna spet dušili v smeteh. Da so odpadki in stranišča tam zgoraj velik problem, opozarjajo že dolga leta, nemalokrat osvajalce Triglava že več deset metrov pod kočo pričaka zoprn smrad po človeških iztrepkih. V soboto pa je šel drek čez rob.

Celoten članek je na voljo našim naročnikom.

Nadaljevanje
»Dragi prijatelji Triglava, gostje in obiskovalci Kredarice! Ne vem, kako naj se vam zahvalimo za tak prizor! Takšno razdejanje in svinjarija v WC-ju sta sramotna! To je odraz vašega odnosa do sebe in do drugih … Osebje se trudi za čim bolj urejen in čist planinski dom in da bi se v njem vsakdo dobro počutil. A če že nimate odnosa do sebe, ga imejte vsaj do drugih! Marsikdo misli, da smo za to plačani! Pa se je kdo tisti moment vprašal, kako bi bilo njemu stopiti v tak WC? Verjetno ne, kaj šele, da bi ga moral počistiti … Gre tudi za prazne plastenke okoli koče, za čike, ki jih mečete po tleh, čeprav so za to namenjeni koši za odpadke,« se je glasilo sporočilo Slavice Čufer, že več let sobarice in čistilke v naši najvišji planinski postojanki, na neuradnem spletnem profilu planinskega doma na Kredarici.

Posrane dile

Ko na Kredarico pokličemo oskrbnika Hermana Uraniča, da bi preverili, ali je res tako hudo, nam pove, da je še hujše! Sicer gostobesedni in dobrovoljni oskrbnik koče sprva sploh nima besed za dogajanje v njihovih straniščih. »Kaj naj rečem, tega preprosto ne razumem! Nekateri ljudje so očitno hujši od živali. Naše osebje vsako uro preverja stranišča in čisti, saj je obiskovalcev zelo veliko. A takšen prizor, na katerega je opozorila Slavica, sploh ni redek, ampak zelo pogost. Kaj vse delajo ljudje! Da takole poserješ dilo, moraš stopiti na straniščno školjko in se potem, po domače povedano, usrati. Poleg tega to delajo tudi v moške pisoarje in bruhajo v umivalnike, ko se ga napijejo, tudi tampone puščajo vsepovsod in v stranišča mečejo celo plastenke. Za plastenke in podobne odpadke smo postavili ogromno košev za smeti, ki jih pravzaprav sploh ne bi bilo treba, če bi vsakdo svoje smeti nosil v dolino,« je jezen.

Ko ga še povprašamo o kupu papirnatih brisačk v stranišču, ki je dobro viden na Slavičinih fotografijah, nam razloži, da je v vseh planinskih kočah navada, da se toaletni papir vrže v stranišče, po umivanju rok pa se vsak obriše s svojo brisačko, ki jo prinese s seboj, ali v svoja oblačila. »Papirnatih brisačk v gorah naj ne bi bilo. A naši gostje očitno tega ne spoštujejo in prinesejo toaletni papir iz stranišča ter ga po uporabi preprosto odvržejo na tla.«

Drugače ne gre!

Oskrbnik se noče natančno opredeliti, ali so hujši domači ali tuji gostje, zelo odločno pa napove, da bodo od prihodnjega leta stranišča na Kredarici plačljiva. »Žal je vse skupaj prišlo tako daleč, da bomo morali zaposliti nekoga, da bo ves čas skrbel za stranišča in preverjal stanje za vsakim gostom. Prav malo mi je mar, če se bodo ljudje pritoževali, celo pričakujem, da bodo skočili v zrak. Ampak drugače ne gre! Treba jih je naučiti, da je tudi v hribih treba počistiti za sabo. Ne verjamem, da se takole obnašajo pri sebi doma,« je odločen.

Poleg plačljivega stranišča, po vsej verjetnosti bo cena znašala okoli 50 centov, je Uranič napovedal še eno novost. Zaradi izjemnih količin fekalij, kot smo že omenili, na Kredarici rado zasmrdi. Iz stranišč namreč romajo v greznico, od koder jih prečrpajo v plastične posode, ki jih nato helikopter odpelje v dolino. Pri tem še zoprna podrobnost – pred črpanjem morajo z grabljami odstraniti neorganske odpadke (plastenke). A od drugega leta to smrdljivo početje ne bo več potrebno, saj bodo poleg popolne obnove stranišč uredili tudi tako, da bodo fekalije iz stranišča odšle naravnost v posode in nato v helikopter.

24.000 litrov fekalij

Ob koncu planinske sezone se v greznici na Kredarici nabere vedno več človeških iztrebkov, ki včasih tudi zelo zaudarjajo. Pred dvema letoma so ob praznjenju greznice s helikopterjem odpeljali kar 24.000 litrov in za to plačali 22.000 evrov.

50 centov bo predvidoma znašalo plačilo za lulanje ali kakanje.

»Kaj naj rečem, tega preprosto ne razumem! Nekateri ljudje so očitno hujši od živali.
 

Slovenske novice, 20.08.2019 08.25
FOTO: Sramota vrh Triglava: kakajo v pisoarje, bruhajo v umivalnike

 

7 komentarjev na članku "Sramota vrh Triglava:"

Darko Podkoritnik,

Oh koliko filozofiranja, pa še deljenje na tiste, ki so v koči prenočili in na zunanje "padalce". Kot da so tisti, ki so v koči prenočili pridni, tisti ki pridejo samo na WC pa pujsi? Kaj še, 99% uporabnikov stranišč je gostov koče, le kdo bi se matral cel dan "na najvišji sekret", če ne gre v kočo vsaj na kavo ali pivo? Kdor gre mimo koče, bo tudi potrebo opravil nekje v naravi (tako kot so vsaj malo potrebo opravili tudi vsi obiskovalci koče - saj menda niso mencali 6 ur do "odrešilne" koče).

In ja, seveda bi snažilka pripomogla, pa še kako. Oseba, ki bi samo s svojo prisotnostjo nadzirala red, in občasno tudi malo počistila, bi zalegla več kot vse filozofiranje o krivdah omenjenih posameznikov. To ja pozna vsak, ki je kdaj vstopil v čist ali umazan javni WC. Kjer je možnost, da te bo "gospa ki čisti in mimogrede pobira tringelt za čistočo" nadrla pred drugimi, da si za seboj pustil svinjak, tam se je prav vsak sposoben držati reda. Če pa ni nikogar, nam preostane samo zgražanje in fotografiranje posranih stranišč - ter trkanje na splošno vest, kar je dobro izključno za poletno polnjenje rumenega tiska, ki ima podobno vrednost kot uporabljeni toaletni papir, drugega nič!!!


Matej Kucler,

Ta članek je tak, kot da bi za to bli krivi Slovenci, amak 3/4 je poleti tujcev na Triglavu. Mogoče ali kar nujno še spisat članek v Angleščini in ga objavit na FB pod tujimi skupinami.


Marjeta Štrukelj,

Nisem brala članka in najbrž ni potrebno, da ga poznam. Poznam pa Kredarico. Ljudje smo res pujsi, ampak problematiko stranišč na Kredarici pristojni rešujejo že toliko let, da bi morale ukrepati inšpekcije in spodbuditi preusmeritev dobičkov. A brezplačno opravljanje potreb v naravi kot posledica predvidenega ukrepa pa ne bo problematično?

Ali bi ob plačljivih straniščih lahko zagotovili minimalni higienski standard, ki ga zdaj ni? Ob obstoječi tehnični rešitvi verjetno ne. Plačevanje tako smrdljivega in ogabnega wc-ja pa bi bila svetovna sramota! Enkrat v Dolomitih (Tri Cine) ob izrazito tranzitni koči sem že naletela na plačljivo stranišče, ki je bilo kljub velikemu obisku brezhibno čisto. Vhod je zunaj stavbe in ni potrebno niti na kavo, če ti ni do nje. Za goste koče, ki so prenočevali, so bila seveda razpoložljiva brezplačna stranišča v notranjosti koče! Vem, voda tam ni takšen problem kot na Kredarici, pa vendar je razumno le eno: najprej nujno potrebna prenova in potem morda plačevanje za goste, ki ne spijo in se ne hranijo v koči! Samo tako bi morda še šlo, trenutno je edina rešitev dodatno fizično čiščenje in odvoz odpadkov v dolino! Brez jamranja, stvar je Willenpart zavozil že ničkolikokrat, prišel je račun za ignoranco v preteklosti. Stranišča na Kredarici so Willenpartovo ogledalo.

Količina potrebne hrane in tekočin s substancami ali brez njih je lahko predvidljiv element nabave glede na obisk koče, cene dostave in distribucije so zlahka predvidljive, količina odpadkov oz. obvladovanje izločkov pa ne? Dragoceni gostje ki polnijo blagajno, se na drugi strani spremenijo v svinje, ko opravijo sovje potrebe? Opravijo jih na način, na kakršnega jim je to omogočeno! Ali je res tako težko premakniti miselnost? Čistilka v takšnih pogojih težko reši problem, pravzaprav nima na voljo dovolj rekvizitov, predvsem vode, zato je naloga PD Matica, ki je dobilo v last premoženje nas vseh, da poišče in investira v ustrezno tehnično rešitev. Evro za uporabo sam po sebi ne bo rešil ničesar!


Marjeta Štrukelj,

Oprostite, svoje, ne sovje.


Marjeta Štrukelj,

Saj ne, da bi ugovarjala g. Podkoritniku, v vsem mu pritrjujem, in ja, prisotnost čistilke bi naredila veliko. Kljub očitani dolžini filozofiranja sem bila prekratka, da bi g. Darko ujel vse povedano: 20 minut od parkirišča in koče Auronzo se nahaja koča Lavaredo, ravno dovolj, da po zajtrku v koči Auronzo tam človek že potrebuje storitve higiene, nove kave in piva pa še ne. In verjemite, trume se valijo tam mimo. Plačljiv WC z vhodom zunaj stavbe je še kako priročna rešitev! Nisem pa mislila, da je treba goste kakorkoli deliti, poudarila sem samo, da imajo gostje koče normalno WC v koči in to brezplačno.

Drugače pa je mene ata učil, da se v gostilno ne pride samo po cigarete in umazat stranišča in imam o tem popolnoma razčiščene pojme.

Tudi če ni pujsov na delu, je treba stranišče redno čistit, saj to počnemo tudi doma, a za razliko od moških nestrpnežev vem, da drek težko spucaš brez vode! Lahko pa nastaviš dovolj košev za papir, da ne leži vsevprek nastlano. Lahko obnoviš prostore in zgradiš WC, ki tudi v pogojih brez vode ne zaudarja. Vse to nove tehnologije omogočajo, samo zastonj niso in zajedajo izkupiček od vhodnih substanc. Le-te po vsej verjetnosti tudi nekaj pripomorejo k slabemu obnašanju. Pred 40 leti, ko je bil nov dom dograjen, takšne tehnologije še niso obstajale, obstajal pa je sindikalni turizem, ki je že kmalu razkril breme neustreznih sanitarij. Omenjanje krivde posameznika ni brezvezno, saj je dotični posameznik na vrhu Triglava že davno prejemal čeke za posodobitve planinskega doma, pa mu reševanje WC problematike ni dišalo. Tudi obljubljal je že javno: https://planinskivestnik.com/novica.php?pid=1059, tako, da to zares ni filozofiranje, ampak konkretna spodbuda (beri brca), da se kaj premakne.

Raje je zagnal pridobitno mašinerijo, planince/ gornike izenačuje s turisti/pohodniki, zdaj je rezultat v obliki dreka tu in nadomešča duh planinstva, ki pa ga, vsaj jaz, močno pogrešam.


Marjeta Štrukelj,

Se opravičujem za netočno spletno povezavo, mišljen je Intervju, objavljen v Planinskem Vestniku 2015, št. 11 na strani 46. Povezave na članek ne uspem prilepiti na to mesto, zato je bilo sklicevanje nanj moja velika napaka in je vsa moja poved zdaj en velik drek. Je pa v intervjuju navedeno kar nekaj neizpolnjenih obljub v zvezi z dehtečo tematiko od katere se z veseljem poslavljam.


Igor Pavlič,

Plačljiv WC imajo recimo tudi v Koči pri Savici, cena je 0,5o EUR, vse piše v angleščini, tudi pripomba s puščico, da je pa brezplačni WC oddaljen 250 m. Sem ravno predvčerajšnjim bil tam, ne v WC-ju, pri koči. Tudi na tabli pred vhodom je s kredo spisana ponudba jedač, vse v angleščini, slovenska različica (tipkopis) je sramežljivo "skrita" v vitrini, da jo komaj opaziš.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije