Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 11.08.19

11.08.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

nedelja, 11. avgust 2019, ob 10:42, Franci Savenc, ogledov: 945

GRS v trinajstih (13) akcijah
Predviden razvoj vremena

Ob 16.19 se je na Okrešlju, občina Solčava, pri sestopu poškodovala planinka. Posredovali so pripadniki GRS Celje in vojaški helikopter z dežurno ekipo GRS z Brnika, ki so poškodovano na kraju dogodka oskrbeli ter jo dvignili v helikopter, s katerim je bila prepeljana v Mozirje. Tam so jo prevzeli reševalci NMP Mozirje in odpeljali v celjsko bolnišnico. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Mozirje.

Ob 10.19 sta se v zahodni Severni steni Triglava, občina Kranjska Gora, zaplezala dva alpinista. Posredovali so gorski reševalci postaje GRS Mojstrana in vojaški helikopter z dežurno ekipo GRS na Brniku, ki so nepoškodovana alpinista rešili in s helikopterjem prepeljali v dolino.

Ob 12.25 se je poškodoval alpinist na Mojstrovki, občina Kranjska Gora. Posredovali so reševalci GRS Kranjska Gora ter helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS na Brniku, ki so osebo oskrbeli, helikopter pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 13.42 se je ob cesti na Valvasor, pri Turških jamah, občina Žirovnica, pri padcu poškodoval planinec. Utrpel je poškodbe hrbtenice, glave in noge. Posredovali so gorski reševalci postaje GRS Radovljica in vojaški helikopter z dežurno ekipo GRS na letališču Brnik, ki so poškodovancu na kraju dogodka nudili prvo pomoč in ga dvignili v helikopter, s katerim je bil prepeljan v UKC Ljubljana.

Ob 18.20 je pri sestopu z Rjavine, občina Kranjska Gora, planinca obšla slabost. Posredovali so gorski reševalci postaje GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS na letališču Brnik z vojaškim helikopterjem, ki so planincu nudili medicinsko pomoč, nato pa dvignili v helikopter, ki ga je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 16.40 si je na poti čez Žmavčarje v Kamniški Bistrici, občina Kamnik, pohodnica poškodovala gleženj. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske jo je v spremstvu dežurne ekipe GRS na Brniku prepeljala v dolino, kjer so jo v oskrbo prevzeli reševalci NMP Kamnik. V pripravljenosti so bili tudi gorski reševalci GRS Kamnik.

Ob 13.34 si je pohodnica pri naselju Ruta, občina Lovrenc na Pohorju, poškodovala nogo. Reševalci GRS postaje Maribor so poškodovanki imobilizirali nogo in jo z nosili prenesli do ceste ter jo predali v oskrbo reševalcem NMP Maribor. Prepeljana je bila v UKC Maribor.

Ob 13.21 sta na pobočju Kobale, občina Tolmin, zasilno pristala jadralna padalca, ki sta letela v tandemu in obvisela na drevesu. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin, ki so z vrvno tehniko oba nepoškodovana padalca in padalo rešili z drevesa.

Ob 14.18 je jadralna padalka zasilno pristala v Malovšah, občina Ajdovščina, padalo pa je ostalo na drevesu. Padalka se ni poškodovala, člani GRS Tolmin, skupina iz Ajdovščine, pa so padalo sneli z drevesa.

Ob 8.06 si je v naselju Bistra v občini Črna na Koroška udeleženec ultramaratona poškodoval gleženj. Posredovala je ekipa gorskih reševalcev GRS Koroške, ki je poškodovanega oskrbela na kraju ter ga pospremila do dežurne ekipe ZRCK Ravne na Koroškem.

Ob 14.13 so na tekaški prereditvi v Črni na Koroškem gorski reševalci GRS Koroške oskrbeli onemoglega tekmovalca in ga pospremili v Črno na Koroškem.

Ob 10.32 je planinko, ki se je vzpenjala iz vasi Vrhe nad Trbovljami na Čemšeniško planino obšla slabost. Reševalci UC Trbovlje so planinko na kraju oskrbeli, tako da je ob pomoči gasilcev PGD Klek in reševalcev sestopila. Za pomoč pri morebitnem prenosu so bili aktivirani tudi člani GRS Ljubljana.

Ob 16.08 je planinka pri sestopu z Doliča v občini Bovec prijavila, da pogreša svojega partnerja, ki je za njo zaostajal. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec, ki so na poti na intervencijo na planinca naleteli že v dolini in ugotovili, da gre za omenjeno pogrešano osebo.

Predviden razvoj vremena

V nedeljo bo na zahodu sončno. Drugod bo dopoldne pretežno oblačno, v severnih krajih bo ponekod možna kakšna kaplja dežja. Popoldne se bo povsod razjasnilo. Pihal bo veter vzhodnih smeri. V ponedeljek bo sončno, popoldne bo na zahodu naraščala koprenasta oblačnost. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. V torek bo spremenljivo oblačno, popoldne in zvečer bodo nastajale plohe in nevihte. Osvežilo se bo. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem burja. V sredo bo zjutraj in dopoldne zmerno oblačno, popoldne se bo razjasnilo. Še bo vetrovno.

Oznake: GRS

Komentiraj (5):

Matej Kucler, nedelja, 11. avgust 2019, ob 21:19

Uvest plačljiv sistem kot ga imajo Italjani, Avstrijci, Švicarji. Če si slabo opremljen si samoplačnik celotne intervencije. Če si dobro opremljen in se zgodi nesreča pa se stroški krijejo iz zavarovanja. S tem bi se tud financiral gorske reševalce. Če pa nekdo gre v gore brez opreme in pride nazaj pa tud nas neb smel preveč zanimat, saj v končni fazi bo tak sam plačal stroške intervencije. Mislim, da bi se red naredil 1,2,3....torej kaj še čakate.....

Igor Pavlič, ponedeljek, 12. avgust 2019, ob 09:28

Stroški v Sloveniji v povprečju znašajo okrog 3.000,00 EUR na reševanje. Te tako za Slovence kot tuje državljane krije zdravstvena zavarovalnica, seveda pod pogojem, da je bil rešeni ali umrli poškodovan ali bolan. Podobno ureditev reševanja ima tudi Hrvaška.
Ob sklenitvi zavarovanja (npr. preko ustrezne članarine PZS), stroške krije zavarovalnica (pri PZS zavarovanju je to Adriatic). Če bi bilo reševanje v Avstriji brezplačno in bi do nesreče prišlo iz drugih razlogov kot sta malomarnost in neustrezna oprema, ne vidim razloga, da bi bili naši planinci tam sploh zavarovani, saj imajo sklenjeno zdravstveno zavarovanje vendar! Morda le če bi se izgubili?!
Zadeve niso tako enostavne kot izgledajo! Končno tudi gasilci ničesar ne zaračunavajo, še najmanj Zdravstveni zavarovalnici, če recimo iz gočih objektov rešujejo poškodovance ali iz vode potapljajoče. Podobno velja tudi za Policijo pri nas in na Hrvaškem, ki po vodi rešujejo razne suparje, jadralce, plavalce itd. No, pri slednjih niti ne preverjajo ustreznosti opreme ...

Matej Kucler, ponedeljek, 12. avgust 2019, ob 12:17

Igor kot vidiš se intervencije množijo kot gobe po dežju...zato mi nismo pristojni, to se bodo moral GRS, policija, ministrstva, zavarovalnice dogovrit...če se en bodo se pa naj sprijaznijo s 600+ intervencijami.....poglej tud sam sem v petek šel iz Valvazorjeve koče na Vajnež, gor mi je blo peklensko vroče, ves mokr od švica, upam da veš kaj to pomen za telo...z vodo si ne moreš pomagat ob takem naporu. Men delno pomaga sol ali pa sol/voda, lahka hrana in spanec kje med potjo...ne vem pa kako je pri drugih.
Mislil sem it iz Potoškega Stola na Stol pa se na višini 1950 obrnil in šel nazaj do Valvazorjeve koče. Preventivno, pot je itak gladka s štrlečimi kamni ven in če se tam zaradi preutrujenosti zložiš se sigurno poškoduješ do te mere da je potrebno reševanje. Imel sem še več kot dovolj moči, rezerve za varen sestop. Šele tik pred kočo sem občutil pravo utrujenost, torej preračunano bi se po Stolu znašel ravno pri sestopu s to urejenost. Hvala bogu hodim večinoma sam, le tako si sam svoj gospodar časa in lahko vedno prisluheš telesu. Malo je takih, ki vidijo svoj cilj točko, kjer odnehajo in jim je pot pomembna.

Matej Kucler, torek, 13. avgust 2019, ob 19:55

...prvi komentar sem bolj mislil na tujce.

Igor Pavlič, četrtek, 15. avgust 2019, ob 12:54

Pri več kot poldrugem milijonu obiskovalcev po gorah kakšnih podrugi tisoč intervenvcij spoloh ni kakšna velika številka! Zakaj se nihče ne čudi, da je vsak dan po 100 prometnih nesreč, več kot po 10 požarov, najdejo pa še po par bomb in granat na dan itd. Niso pa vsi GRS-jevci prostovoljci, pilot in dežurni zdravnik ter "mehanik" so na Brniku službeno in jim tečejo delovne (nad)ure...

eXTReMe Tracker