Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gran Paradiso in Rochefort greben

Freeapproved - Rok Potočnik: 6 dni Alp je pustilo veliko lepih spominov, razgledov in novih dogodivščin, ampak tudi kar nekaj prelitega znoja.

1. dan sva se z Nejcem odpeljala pod Gran Paradiso in se povzpneva do koče Rifugio Chabod, kjer sva v bližini koče, v toplih spalnih vrečah, preživela udobno, a kratko noč.

2. dan sva bila že pred svitom na 'delu' in imela take namene, kot še precej drugih gornikov: povzpeti se na Gran Paradiso. K sreči so vsi (okoli 30 ljudi) ubrali 'normalko', tako da sva se kaj kmalu ločila od gneče in sama nadaljevala pot proti severni steni Gran Paradisa, kjer sva preplezala klasično ledno-snežno smer v steni (AD+, 400 m, 55 °). Od spodaj je smer izgledala dokaj položno, ko pa sva se zapodila v klanec pa je hitro postalo jasno, da ničelna aklimatizacija v kombinaciji z ledom pomeni izjemen napor za mečne mišice (poleg vsega ostalega). Zato sva se 5 raztežajev raje varovala (par lednih vijakov in par frendov močno koristi) in do vrha potrebovala 8 ur. Zares priporočam to smer! Sledil je še spust po normalki in krepko zdelana sva se po 12 urah hoje usedla v avto in se odpeljala do Cervinie, kjer smo se dobili z Lukom, ki je peš prišel iz Zermatta, kjer je imel evr. prvenstvo v gorskih tekih.

3. dan smo imeli v planu počitek, ampak smo se glede na vremensko napoved z gondolo odpeljali do koče Rifugio Torino, kjer smo začeli pristopni marš do Kuffnerjevega grebena na Mont Maudit. Do bivaka Bivouac de la Fourche vodi pobočje/grapa, ki se je zdela močno krušljiva. Povsod je ležalo polno sveže odlomljenih skal, tako da smo se po tehtnem premisleku odločili za povratek in spanje v koči Torino.

4. dan smo se pridružili množicam, ki so večinoma romale na markanten Velikanov zob (Dent du Geant). Na vrh se nismo povzpeli, zato pa smo preplezali lep in dokaj zračen greben do gore Aiguille du Rochefort, 4001 m (AD/III/45°). Zares lep greben, nekoliko odveč je le povratek po isti smeri. Od koče do koče smo potrebovali 10 ur.

5. dan smo se povzpeli do koče Rifugio Dalmazzi, kjer smo prenočili.

6. dan smo napadli eno navrtano smer (do 6a, 7 raztežajev) v bližnjih špicah. Dokaj naporen urnik v preteklih dneh, mraz in nekaj vetra sta nam uničila motivacijo za nadaljevanje, tako da smo po prvem raztežaju obrnili in se vrnili domov. Hvala fantoma za družbo.

Freeapproved, 18.07.2019
Gran Paradiso in Rochefort greben

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije