Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Trganje cvetja

Gorenjski glas - Mateja Rant: ... je lahko kaznivo

Tako kot povsod po Sloveniji je tudi v Triglavskem narodnem parku (TNP) strogo prepovedano odvzemati rastline zavarovanih vrst iz narave, v prvem in drugem varstvenem območju narodnega parka pa to velja tudi za nezavarovane vrste.

Bled – Poleti Triglavski narodni park privablja množico obiskovalcev, ki jih navdušuje lepota tamkajšnje narave. A kot opozarjajo v javnem zavodu TNP, naj planinsko cvetje obiskovalci občudujejo v naravi ter ga ne trgajo in nosijo s sabo domov. Kot so pojasnili, v narodnem parku samo med praprotnicami in cvetnicami uspeva več kot šestdeset odstotkov slovenske flore. »Nekaj sto vrst je prepoznanih kot ogroženih zaradi občutljivosti, redkosti, uničevanja ali neprimernega načina rabe njihovega življenjskega okolja, pa tudi zaradi svoje mikavnosti, zato potrebujejo posebno varstvo.«

Med strogo zavarovane vrste sodi tudi največji predstavnik v naravi rastočih kukavičevk oziroma orhidej v Evropi lepi čeveljc, ki sodi med značilne rastline bukovih gozdov. »Ta očem izjemno privlačna rastlina je v Sloveniji strogo zavarovana že od leta 1922. Po strokovnih ocenah v Triglavskem narodnem parku uspeva kar petina slovenske populacije lepega čeveljca,« so poudarili in dodali, da ga poleg gnojenja, intenzivne paše, posegov v prostor in neprimernega gospodarjenja z gozdovi ponekod ogrožajo tudi množično obiskovanje rastišč in z njim povezano trganje cvetočih poganjkov ali celo izkopavanje in iznos rastlin. Zato tudi letos izvajajo poostren nadzor na območjih z najbolj ranljivimi rastišči, v katerega se poleg naravovarstvenih nadzornikov vključujejo še druge pristojne službe in tudi posamezniki. Zaznane kršitve, kot so namerno uničevanje, nabiranje, poškodovanje, trganje, ruvanje ali posedovanje rastlin lepega čeveljca, se lahko obravnavajo kar najstrožje, celo kot kaznivo dejanje, ob tem opozarjajo v TNP. Zato obiskovalce pozivajo, naj si lepe prizore iz parka shranijo v spominu, in ne na plačilnih nalogih naravovarstvenih nadzornikov.

Gorenjski glas, 17.07.2019 09.00
Trganje cvetja je lahko kaznivo

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije