Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Veterani znova

Gorenjski glas - Mateja Rant: ... na pohodu na Triglav

S slovesnostjo na Rudnem polju so v soboto sklenili letošnji že 34. pohod na Triglav v spomin na partizanske patrulje, ki so med vojno leta 1944 na vrh Triglava ponesle slovensko zastavo.

Rudno polje – Letošnjega spominskega pohoda se je udeležilo 558 pohodnikov. Nekateri med njimi so na pot krenili že teden prej iz Ankarana, kakšen dan ali dva kasneje pa še z Nanosa, Kuma, iz Radovljice in s Cerja. Na vrh Triglava, kjer so pripravili tudi krajšo slovesnost, se jih je v petek povzpelo 381. V soboto so se vsi skupaj zbrali na slovesnosti na Pokljuki, kjer jih je pozdravila množica obiskovalcev.

Zbrane je nagovoril zamejski Slovenec, predsednik sekcij Vsedržavnega združenja partizanov Italije iz Doberdoba Patrik Zulian, ki je poudaril pomen iskanja skupnih poti sožitja, kar je postavil nasproti rezilni žici, orožju in zidovom na mejah. Rast in prodiranje idej o močnih narodih v močnih državah ter povzdigovanje lastnega in zaničevanje drugega oziroma na kratko nacionalizem pa je po njegovem očiten korak nazaj. Prepričan je, da se lahko kaj naučimo iz zgodovine antifašizma na obeh straneh meje, tako slovenske oziroma takrat jugoslovanske in italijanske, saj je bil dokaz svetlega sodelovanja za skupno stvar. Zato je spomnil še na ideologijo bratstva in enotnosti, ki mu predstavlja presežek, ki je pometel z romantičnimi pojmovanji nacije kot monolitne družbene tvorbe. Ob tem je spomnil tudi na gibanje neuvrščenih, ki je dalo besedo državam »tretjega sveta«. Tudi s temi državami bi bilo po njegovih besedah treba udejanjiti model bratstva in enotnosti, sicer se lahko znajdemo v vojni »med zadnjimi in predzadnjimi v družbi, ki jo vodi konservativna politika in kjer je zmagovalec samo kapital«. Zato si želi, da ne bi pozabili na svetle strani polpretekle zgodovine in nekdanje družbene ureditve. Svoj nagovor je sklenil z besedami: »Naj živijo bratstvo in enotnost med narodi ter mirno sožitje v Evropi.«

Po besedah bohinjskega župana Jožeta Sodje pohod na Triglav s svojim poslanstvom skrbi, da spomin na dogodke iz naše polpretekle zgodovine ne utone v pozabo, zato so po njegovih besedah Bohinjci ponosni, da vsako leto gostijo sklepno prireditev. Predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Radovljica Danijela Mandeljc pa je ob tem spomnila tudi na dan, ko je ob rojstvu naše države Slovenije na vrhu Triglava tako kot ob osvoboditvi Beograda zaplapolala slovenska zastava. »Moramo se zavedati, da nič ni samoumevno. Temelje za lastno državo so nam priborili partizani, saj so preveč ljubili svojo domovino, da bi jo prepustili tujcem.« S tem pa so tudi omogočili, je še dodala, da so se nam leta 1991 uresničile tisočletne sanje o lastni državi.

Gorenjski glas, 18.07.2019 09.59
Veterani znova na pohodu na Triglav

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije