Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Sto žensk na Triglav - 2

Slovenske novice, 07.07.2019 08.03
FOTO: Vse so shujšale, le eden se je zredil

torek, 9. julij 2019, ob 05:26, Franci Savenc, ogledov: 379

Slovenske novice - Boštjan Fon: Vse so shujšale, le eden se je zredil

Objavljamo drugi razpis za Sto žensk na Triglav. Tradicionalni pohod bo letos od 5. do 7. septembra.

LJUBLJANA – Pred tremi leti je bilo, ko nas je vrh Triglava pocukala za rokav Mateja Borišek. Zasavka je tja nesla naglavno ruto. Bi rekli, da ni to nič posebnega, če sredi rute ne bi uzrli risbe Aljaževega stolpa in znaka pohoda stoterice žensk na Triglav. Iz leta 1972! Njena mami Marija je bila z nami na vrhu ob sedmi ponovitvi pohoda in ruto je vsa ta leta skrbno hranila doma skupaj z diplomo in fotografijo, ki je bila posneta še v črno-beli tehniki.

V sedanjem času se nam zgodi, da na pot, ki vodi do vrha očakov kranjskih siv'ga poglavarja, popeljemo že drugo, tudi tretjo žensko generacijo iz iste družine. V veselje in čast nam je, da to sicer odgovorno in naporno delo lahko opravimo vsak začetek septembra, in ob tem, ko danes objavljamo drugi kupon za prijavo, se lahko pohvalimo, da smo na vrh Triglava od leta 1966 pospremili več kot 5600 predstavnic nežnejšega spola.

165 kilogramov telesne teže smo izgubili med pohodom.

S številkami smo se včasih pošalili. Pred leti smo naše pohodnice in seveda tudi spremljevalce pred pohodom in po vrnitvi stehtali. Domislico smo, namesto da bi govorili o kilogramih, zavili v potegavščino, češ da je treba plačati ekološko obremenitev vrha Triglava in da se to izračuna na podlagi kilogramov udeležencev pohoda. Kateri od naših deklic je tehtnica pokazala največ, ne bomo izdali, povemo pa vam, da je prišla do vrha. Najlažja udeleženka je imela 44 kilogramov. Najtežji udeleženec je prihajal iz vrst spremljevalcev, težak je bil 107,8 kg pred pohodom, ob vrnitvi je imel kilogram in pol manj. Po vrnitvi smo izračunali, da je največ, kar 5,1 kilograma, izgubila Štajerka. Ne boste verjeli, eden od spremljevalcev se je med pohodom celo zredil, in to za okrogel kilogram. Po seštevanju razlike med težo ob prihodu na Rudno polje dan pred pohodom in ob vrnitvi s Triglava smo izračunali, da smo skupaj shujšali natančno 165,8 kilograma. Kar učinkovita dieta, kajne?

Na vrh Triglava smo od leta 1966 pospremili več kot 5600 predstavnic nežnejšega spola.

Tako kot prejšnja leta smo razpis za letošnjo stotnijo objavili dovolj zgodaj, da se lahko resne kandidatke primerno vsestransko pripravijo na hribolazenje. Denarni prispevek, ki ga bodo vplačale izžrebane pohodnice, da bi bila njihova prijava res zanesljiva, ostaja že več let enak; drugi del stroškov pokrijejo Slovenske novice. Vzpon na Triglav je seveda dokaj naporen, predvsem za tiste gospodične in gospe, ki na dolgo in strmo hojo po skalovju niso navajene. Od vzpona, ki si ga marsikatera nadvse želi, nočemo nikogar odvračati, ampak le opozoriti, naj se nanj dobro pripravijo. Poti v breg, lahko le na sosednji hribček ali griček, so za morebitne pohodnice, ki gredo s Slovenskimi novicami na Triglav, dva meseca pred vzponom primerne za trening hoje navkreber. Potrebna je vztrajnost ob večkratnem ponavljanju. Priporočamo, da se takšnega odmerka hribovskih korakov deklice do septembrskega začetka poti z Rudnega polja lotevajo trikrat ali štirikrat na teden.
Odsvetujemo dolgotrajne gorniške ture, ustreznejše so kratke in strme poti v dolžini ure, največ ure in pol intenzivne hoje. Tako se bodo čevlji dobro uhodili, kar je tudi pomembno. Da, posebno pozorni bodite na pohodno obutev, saj je naskočiti Triglav s popolnoma novimi čevlji slaba, če ne že kar butasta odločitev. Tudi če ne boste izžrebane, boste z rednim korakanjem navkreber, če ga začnete že zdaj, pridobile fizično moč in zagotovo bo izgubljen kakšen kilogram. Ah, ti kilogrami in večni boj z njimi ...

eXTReMe Tracker