Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na vrsti so

V Karakorumu postaja živahno. Na tamkajšnje vrhove se bo poskušala povzpeti množica gornikov. (Foto: Wikipedia)Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... gore v Karakorumu

V vzhodni Himalaji, od Kančendzenge do Everesta in Daulagirija, imajo gore do konca septembra mir, plezalci z nosači pa se v teh dneh približujejo izbranim gorskim ciljem v zahodni Himalaji, kjer jih čaka pet osemtisočakov in kopica nižjih gora.

V prihodnjih dveh mesecih si bodo bazne tabore pod karakorumskimi gorami delile alpinistične odprave, še več pa bo po zgledu letošnjega navala na Everest, Lotse, Anapurno in Kančendzengo komercialnih odprav. Še posebej bo na udaru druga najvišja gora sveta, 8611 metrov visoki K2. Po poročanju himalajskega kronista Alana Arnetta so prve odprave že prišle do baznega tabora pod Divjo goro, ki bi lahko letos doživela podobne zaplete, kot smo jih videli maja na Everestu, saj naj bi se na K2 poskušalo povzpeti več kot 160 gornikov.

Na K2 malo prostora za šotor

Vsi bodo poskušali plezati po klasični Abruzzijevi smeri, zapletlo pa bi se lahko že na prvem in drugem višinskem taboru, kjer je zelo malo prostora za postavitev šotorov. Že tretjič bo poskušal na vrh K2 splezati švicarski avanturist Mike Horn, ki je že večkrat prehodil tako severni kot južni tečaj, z jadrnico, kanujem, kolesom in peš obkrožil Zemljo po ekvatorju, v žepu pa ima tudi vzpone na pet osemtisočakov. Pred letom dni mu je spodletel poskus vzpona na Nanga Parbat (8126 m).

Na Nanga Parbatu že poskušata Rusa Vitalij Lazo in Anton Pugovkin, ki nameravata z vrha gore opraviti smučarski spust preko diamirske stene. Pred dvema letoma sta že smučala z vrha Manasluja, lani sta poskušala z Anapurne, vendar jima je to preprečilo slabo vreme. Na Goli gori ju spremlja italijanska smučarka in snemalka Cala Cimenti, ki pripravlja dokumentarni film o njuni odpravi. Vsi trije so se že nekajkrat povzpeli do prvega višinskega tabora, v bazni tabor pa sta prispeli tudi francoska in gruzijska odprava.

Urubko gre s punco

V pakistanskem delu Himalaje mrgoli še nepreplezanih vrhov šest- in sedemtisočakov pa tudi nepreplezanih smeri na osemtisočakih. Na enega od njih se odpravlja Denis Urubko, o katerem smo nazadnje poročali lansko zimo, ko se je od vseh članov odprave poljskih lednih bojevnikov še najbolj približal uresničitvi vzpona na K2, edinega pozimi še neosvojenega osemtisočaka. O tem projektu Urubko še ne želi (na)povedati kaj konkretnega, s partnerico, odlično skalno plezalko, Španko Marío José Cardell sta od lani plezala v Patagoniji, Tien Šanu (Kirgizija) in na Kavkazu, zdaj pa se nameravata preizkusiti na svojem prvem skupnem osemtisočaku in splezati prvenstveno smer na Gašerbrum II (8035 m).

Seveda pa pri pregledu karakorumske poletne sezone ni mogoče prezreti nadaljevanja ambicioznega načrta Katalonca Sergija Mingoteja, ki je maja opravil vzpon brez dodatnega kisika na Lotse (8516 m), načrt, da spleza še na Everest in na Kančendzengo (8586 m), pa sta mu preprečila vnetje pljuč in počeno rebro. Lansko poletje je Mingote brez dodatnega kisika splezal na tri osemtisočake: 16. julija na Broad Peak (8051 m), potem pa še na K2 in Manaslu (8163 m), zdaj pa je že dovolj zdrav, da bo poskušal osvojiti dva osemtisočaka, Gašerbrum I in II. Če mu uspe do 16. julija, bo v enem letu osvojil šest osemtisočakov.

Prav toliko jih je letos v manj kot mesecu dni osvojil Gurka Nirmal Purja. Začel je z Anapurno, nadaljeval z Daulagirijem, Kančendzengo, Everestom, Lotsejem in začasno končal z Makalujem. Vse je preplezal s pomočjo dodatnega kisika in po načrtu bi se moral te dni lotiti petih himalajskih velikanov v Pakistanu, a je moral zaradi pomanjkanja denarja nadaljevanje projekta Possible 14/7 prestaviti za štiri tedne. Glede na njegovo neizmerno moč ta zamuda ni kritična, vprašanje pa je, ali mu bo res uspelo zbrati denar.

Dnevnik, 24.06.2019 02.00
Na vrsti so gore v Karakorumu 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije