Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ne pozabimo

Triglav | Očistimo naše gore: ... na zaščito kože v gorah

V hribih je sonce bolj intenzivno. Kako poskrbimo za pravilno zaščito?

Koža je največji človeški organ, ki varuje telo pred zunanjimi vplivi. Če se poleti odpravimo na počitnice ob morju, jo moramo zaščiti. Pozornost pri negi pa bi ji morali posvetiti tudi, ko se odpravimo v gore, saj so sončni žarki tam še močnejši. Zato smo o pravilni negi kože v gorah govorili z dermatologom prof. dr. Igorjem Bartenjevim, dr. med.

Moč sončnih žarkov v gorah je izredna. Zato bi morali koži na poti v hribe posvetiti enako ali celo večjo pozornost, kot če se odpravimo na počitnice ob vodi. Moč žarkov se namreč deloma porazgubi v atmosferi preden žarki dosežejo zemljo v nižje ležečih predelih, medtem ko je njihovo delovanje na višini močnejše.

»Če smo v gorah, recimo na 2.000 metrih, je tam debelina atmosfere tanjša, kot če smo na morju. V gorah dosežejo zemljino površino tudi žarki krajših valovnih dolžin, ki so bolj škodljivi za kožo in nas prej opečejo. Zato so sončne opekline izpostavljenih delov kože v gorah še bolj verjetne in bolj nevarne kot na morju,« razlaga prof. dr. Igor Bartenjev.

Poskrbimo za kožo, kjerkoli smo

»Koža je meja, ki nas loči od zunanjega sveta, a je hkrati tudi tisti del, ki nam omogoča stik z njim. Zato vplivi zunanjega sveta najbolj neposredno delujejo prav na ta del telesa,« pojasnjujejo v Dermatologiji Bartenjev – Rogl.
Poleg žarkov na kožo vplivajo še drugi dejavniki, pravi prof. dr. Igor Bartenjev: »Dermatologi po svetu opozarjamo, da na kožo delujejo različni zunanji dejavniki, med njimi predvsem sončni žarki. O njihovem vplivu danes vemo največ. Določeno vlogo pa igrajo še drugi dejavniki, na primer toplotne obremenitve, vlaga in suhost zraka, veter in drugo. Vsi ti dejavniki vplivajo na kislo-maščobni plašč kože, na znojnice, na površino kože, predvsem na roženo plast in s tem na kožo, katere zaščitna funkcija je posledično oslabljena.«

Zaščitimo se s pokrivali in oblačili

Prof. dr. Igor Bartenjev zato priporoča, da se pri hoji v gore zaščitimo s sredstvi, kot so oblačila, pokrivala, očala.

Pri tem ne pozabimo na posebno zaščito najbolj izpostavljenih delov telesa: ušes, čela, lic, nosu in tudi pleše ter hrbtišča rok.

»Zaščitimo se lahko s kapo in z ustreznimi sredstvi za zaščito kože pred sončnimi žarki. Pri tem imejmo v mislih to, da se med potjo znojimo. Zato je treba vsako uro oziroma, ko se ustavimo, nanesti dodatno zaščito,« svetuje.

»Ko nam je vroče, se slečemo. Tudi ob tem ne pozabimo, da se moramo zaščititi na tistih delih, ki smo jih razkrili – na primer ramenih,« še predlaga dermatolog in dodaja nasvet za oči: »Čeprav nisem okulist, moram povedati še, da UV-žarki vplivajo tudi na oči. Zato jih zaščitimo. Še posebej je to pomembno, ko je v gorah sneg.«

Izberimo primerna farmacevtsko-kozmetična sredstva

Ker vseh delov telesa ne moremo zaščititi z oblačili in pokrivali, je nujno da na kožo nanesemo tudi farmacevtsko-kozmetično sredstvo za zaščito pred soncem, ki ga je treba obnavljati, saj ga spira znoj. »Priporočamo, da pohodniki izberete takšno sredstvo, ki ima zaščito pred UVA in UVB žarki. Če se znojimo, niso primerna sredstva, ki so zelo mastna, saj onemogočajo delovanje znojnic. Takrat so bolj primerne zaščitne kreme na vodni osnovi, geli in pršila,« pojasnjuje dermatolog.

Pri izbiri zaščitnega sredstva bodimo pozorni, da ta vsebujejo tako fizikalne kot tudi kemijske filtre. »Z izbiro zaščitnih sredstev, ki imajo tako fizikalne kot kemijske filtre, bodo fizikalni filtri del žarkov odbili, kemijski pa bodo preostale zadržali v zgornjih plasteh kože in jih bolj ali manj uspešno nevtralizirali,« pravi dermatolog in dodaja: »Če bi izbirali le ene ali druge, bi bilo bolje, da izberemo fizikalne filtre, saj delujejo kot zrcalca, ki jih damo na kožo in odbijajo žarke. Je pa res, in nekaterim je to neprijetno, da je po nanosu tovrstnih zaščitnih sredstev koža na površini bela.«

Hoditi v gore je zdravo

Čeprav smo v gorah soncu bliže in sončni žarki na našo kožo delujejo močneje, naj nas to ne odvrne od rekreacije, še dodaja prof. dr. Igor Bartenjev: »Hoditi v gore je zagotovo zdravo. Blizu smo naravi, duša se očisti, sproščajo se hormoni sreče. Čudovito doživetje je iti nekam v gore in občudovati razgled. Takrat čutiš, da si nekaj premagal in nekaj naredil.«

Za Očistimo gore pripravila Triglav, Zdravstvena zavarovalnica. Dermatologija Bartenjev - Rogl je zdravstveni partner Triglav, Zdravstvene zavarovalnice pri zagotavljanju storitev Specialisti in Specialisti+.

OcistimoGore.si, ...06.2019
V gorah ne pozabimo na zaščito kože

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije