Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vabilo na javno razpravo: Mangartsko sedlo...

...»Gorski raj ali raj za voznike motornih vozil?«

V četrtek, 20. 6. 2019, ob 19.00 uri, bo v Kulturnem domu v Logu pod Mangrtom javna razprava z naslovom MANGRTSKO SEDLO – »Gorski raj ali raj za voznike motornih vozil?« 

Spoštovani!

Ob vprašanju obnove ceste na Mangrtskem sedlu smo se obiskovalci gora, prebivalci Bovškega in Slovenije, lokalna skupnost in država znašli na pomebnem razpotju. Pred nami, ne le pred inštitucijami, ki upravljajo z mangrtsko cesto v Triglavskem narodnem parku in gorskim svetom v Sloveniji, je načrt za novogradnjo dela ceste na Mangrtsko sedlo. Načrt je nastajal v okviru rešitve za dostop na sedlo po podoru z Rdeče skale.

Vendar, ali imajo država s svojimi inštitucijami in občine izključno pravico poseči v ta enkratni visokogorski svet s težko mehanizacijo zgolj zaradi zagotavljanja dostopa z vozili? Ali so bile dovolj preučene vse druge možnosti? Ali so bili upoštevani vsi dejavniki tega okolja? Ali je razvajenost današnje civilizacije bolj cenjena kot naravna dediščina? Pod vprašanjem je dediščina, ki smo jo prejeli od svojih prednikov in ki bi jo morali predati našim zanamcem. In nenazadnje, ali se je pri vsem tem kdo vprašal, kako bi bilo mogoče s sodobnim pristopom v smislu umirjanja prometa iz doline do sedla z električnimi minibusi prispevati k tako aktualnemu varstvu narave in k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov?

Še je čas, da skupaj, s treznim pogovorom najdemo pravo rešitev, ki bo v korist in ponos lokalni skupnosti in državi, predvsem pa podrejena zaščiti enega zadnjih nedotaknjenih biserov naše dežele. Zavzemamo se za razvoj odgovornega, trajnostnega turizma, ki bo prinesel koristi in blaginjo domačinom, kakovostno turistično ponudbo obiskovalcem Mangrta in učinkovito varovanje narave.

Pobudniki zaščite Mangrtskega sedla vas, kot pomembne deležnike varovanja narave, vabimo na javno razpravo, ki jo pripravljamo v dogovoru z občino Bovec. Na razpravi bi želeli predstaviti in poudariti naravne vrednote, ob tem pa osvetliti druge možne rešitve za bolj smotrno izrabo finančnih sredstev za dostop na sedlo. Vaše mnenje bo posebej dragoceno.

PREDVIDEN POTEK JAVNE RAZPRAVE:

Uvodničarji bodo imeli na razpolago 7 minut in pol.  Na javni razpravi bo vsak govorec omejen na 2 minuti. 

- Uvodni nagovor župana občine Bovec Valterja Mlekuža: Problemi in iskanje rešitev za dostop na Mangrtsko sedlo

- Pobudniki CI: Razlogi in cilji za javno razpravo

- Predstavnik DRSI: Predstavitev projekta nove ceste

- Predsednik Razvojne zadruge Mangrt Brane Vidmar: Interesi in stališča Zadruge

- Mag. Žarko Mlekuž: Trajnostni razvoj turizma v občini Bovec in cesta na Mangrtsko sedlo

- Strokovne predstavitve problematike Mangrtskega sedla:

- Dr. Aleš Smrekar – sodobno varstvo narave v najširšem smislu

- Dr. Matej Ogrin – ceste in promet v Alpah Dr. Blaž Komac – krajina in geologija

- rastlinski svet – zastopnik bo predstavljen na razpravi

- Dr. Tomaž Mihelič – živalski svet

- Javna razprava in oblikovanje zaključkov razprave

- Ustanovitev lokalne civilne iniciative

Opravičilo: Zaradi kratkega časa za organizacijo razprave in pred dopustniškega termina žal nimamo dokončnega spiska sodelujočih.

Vljudno vabljeni!

Za pobudnike: Fedja Klavora, Vinko Avsenak, Matjaž Černuta, dr. Jurij Kunaver, mag. Žarko Mlekuž, Zoran Rutar, Jernej Stritih, Amadej Trnkoczy, Nataša Volčanjk

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije