Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Reševali tri planince

Delo, 17.06.2019 10.48
Na območju Prisojnika reševali tri planince 

Letak, ki opozarja na previdnost in varnost v gorah. Foto PU Kranj

 

Vecer.si 17.06.2019 ob 10:17

 

torek, 18. junij 2019, ob 05:27, Urednik G-L, ogledov: 596

Delo: ... na območju Prisojnika   Večer

Kranjskogorski reševalci so pozno zvečer prikočili na pomoč tujim planincem brez opreme. Z njimi so počakali do prihoda helikopterja ob zori.

V soboto pozno zvečer je bila na območju Prisojnika sprožena reševalna akcija za tremi tujimi planinci. Skupina je sprva štela pet planincev, vendar sta dva še pravočasno sama spoznala, da za turo nimata ustreznih izkušenj ter opreme in sta se še pravi čas obrnila nazaj. Ostali trije pa so vrh 2547 metrov visoke gore v Julijskih Alpah dosegli šele ob sončnem zahodu.

Pri vrnitvi pa jih je zaradi teme, slabe opreme in težke poti zajela panika. Luči niso imeli in od takrat pričakovano ni šlo ne naprej in ne nazaj. Najprej so jim pomagali kranjskogorski gorski reševalci. Ponoči so jim na goro prinesli odeje in svoja topla oblačila ter z njimi pri skoraj nič stopinjah do jutra počakali na reševalni helikopter, ki jih je nepoškodovane odpeljal v dolino.


VEČER, 17.06.2019: Tri neopremljene in neizkušene tujce zajela panika ob sestopu s Prisojnika

V soboto pozno ponoči so na območju Prisojnika sprožili reševalno akcijo za tremi tujimi planinci

Skupina petih tujcev se je precej pozno in slabo opremljena odpravila na 2547 metrov visoko goro. Dva člana odprave sta še pravočasno ugotovila, da za tak podvig nimata dovolj izkušenj in prave opreme ter sta se zato obrnila in vrnila v dolino. Ostali trije pa so pot nadaljevali.

Na goro so prišli šele ob sončnem zahodu, med sestopom pa jih je zaradi teme, slabe opreme in težke poti zajela panika. Ker niso imeli luči, ni šlo ne naprej ne nazaj, je zapisal predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos.
Najprej so jim pomagali kranjskogorski reševalci in jim na goro prinesli odeje in svoja topla oblačila ter z njimi pri skoraj nič stopinjah Celzija do jutra počakali reševalni helikopter. Ta jih je nato nepoškodovane odpeljal v dolino.
"Tukaj je Kekec res pasel Prisankove divje koze, vendar to niso filmi, ljudje pa tudi niso koze in za gore potrebujejo opremo, znanje in izkušnje. Kdor jih nima, naj izbira lažje in nižje terene," je še zapisano v današnjem poročilu PU Kranj.

Hkrati so poslali tudi opozorilne plakate, za katere prosijo, da jih sobodajalci in koče na vidnih mestih izobesijo na izhodiščih v gore. Na letakih sta interventni številki in tudi opozorila, naj se nepripravljeni ne odpravljajo v gore. (čk., M.R.)
 

 

Oznake: GRS

Komentiraj (1):

Matej Kucler, četrtek, 20. junij 2019, ob 13:03

Začnite pisat račune pa bo mir in vsak naj za svoje odločitve sprejme tud odgovrnost.

eXTReMe Tracker