Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 08.06.19

08.06.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

sobota, 8. junij 2019, ob 11:38, Franci Savenc, ogledov: 572

GRS v šestih (6) akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 21.58 sta dva nepoškodovana planinca poklicala oskrbnika v Vodnikov dom na Velem polju, občina Bohinj, da ne najdeta poti do planinskega doma. Gorski reševalci GRS Bohinj so ugotovili, da se nahajata na Planini Konjščica. V vozilom so ju prepeljali do Uskovnice, kjer sta prenočila v koči.

Ob 16.04 sta pri vzponu na Malo Mojstrovko, občina Kranjska Gora, omagala tuja planinca. Aktiviran je bil helikopter Slovenske vojske za reševanje v gorah z ekipo GRS na Brniku, ki pa zaradi vetra ni mogel posredovati. Reševalci GRS Kranjska Gora so na klasičen način odšli po planinca, ki nista mogla na nadmorski višini 2100 metrov v zahtevnih razmerah (meter snežne odeje in v zelo vetrovno vreme) niti nadaljevati pot, niti sestopiti. S pomočjo vrvne tehnike so ju dvignili na greben in pospremili do Vršiča.
+ Tekom prvega reševanja so bili obveščeni še o dveh planincih, ki sta prav tako na Hanzovi poti obtičala in ju prav tako s pomočjo vrvne tehnike dvignili na greben in pospremili do Vršiča.

Ob 12.22 je pod Skuto v Kamniških Alpah v občini Kamnik na strmi zasneženi poti zdrsnil tuj planinec, padel okoli 20 metrov globoko in se huje poškodoval po glavi. Dežurna ekipa HNMP z Brnika ga je na kraju oskrbela in ga s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala na zdravljenje v UKC Ljubljana. V pripravljenosti so bili tudi gorski reševalci GRS Kamnik.

Ob 17.51 sta dve češki državljanki med vzponom izven urejenih poti na Veliki Lemež v občini Bovec nad dolino Lepene zašle in potrebujeta pomoč. Posredovali so reševalci GRS Bovec, ki planinki niso izsledili in so ob 23.55 zaključili z iskanjem zaradi megle in zahtevnega terena. Z reševalno akcijo bodo nadaljevali 8. 6. 2019. Obe planinki sta nepoškodovani in naj bi se nahajali nekje na severnem pobočju Velikega Lemeža na višini med 1800m in 1700 m nad domom Klementa Juga v dolini Lepene.

Ob 13.41 so iz pristajališča za jadralne padalce v Seničnem v občini Tržič obvestili, da pogrešajo padalca. Policijski helikopter je med vožnjo na drugo intervencijo slučajno opazil padalo v drevesih pri Mali Poljani. Reševalci GRS Tržič so s terenskim vozilom odšli do mrtvega padalca, ga spustili z drevesa in prepeljali do doma pod Storžičem, kjer ga je prevzela pogrebna služba.

Predviden razvoj vremena

V soboto bo sončno. Proti večeru lahko na severovzhodu Slovenije nastane kakšna ploha ali nevihta. Na Štajerskem in v Pomurju bo popoldne zapihal severovzhodni veter.
V nedeljo bo povečini sončno, le zjutraj bo v notranjosti Slovenije nekaj nizke oblačnosti.
V ponedeljek in torek bo sončno in vroče. Predvsem v torek bo v popoldanskem času nastalo nekaj neviht.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker