Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinca ugriznila kača

Večer, Kronika: S helikopterjem na zdravljenje odpeljali planinca, ki ga je ugriznila kača.

Visoke temperature smo po dolgem deževnem obdobju vendarle dočakali. Vremenske razmere, kot jih imamo v zadnjih dneh, pa so ugodne tudi za kače. Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah je včeraj popoldan na Komni reševala nemškega državljana, ki ga je ugriznila kača. Moškega so prepeljali v zdravstveno ustanovo na nadaljnje zdravljenje.

Strokovnjaki še vedno opozarjajo, da ljudje ob srečanju s kačo pogosto ravnajo napačno. Ob srečanju s plazilcem velja, da je vsakršna panika odveč, saj se bo vsaka kača umaknila, če ji le damo možnost. Zelo verjetno je ne bomo videli nikoli več. Če kača zaide v zaprt prostor, ali če se v bližini vašega doma zadržuje več dni in se zato počutite neprijetno, je nikakor ne skušajte ujeti ali ubiti. Natančno si jo oglejte in jo po možnosti fotografirajte ter se za pomoč obrnite na strokovnjake, so poročali v reviji Bodi eko.
"Pokličite Kačofon (040/322-449), kjer vam bodo člani Societas herpetologica slovenica – Društva za preučevanje dvoživk in plazilcev nudili strokovne nasvete in vas po potrebi obiskali na domu ter kačo ujeli in jo odnesli iz urbanega okolja," so še zapisali pri Bodi eko. (A. K.)

Kako ravnati ob ugrizu?
V primeru ugriza kače je nesmiselno žival loviti, obstaja namreč velika verjetnost, da vas bo ponovno ugriznila.
Ob ugrizu nestrupene kače rano izperite s čisto vodo in jo namažite z antibiotično kremo in zaščitite. Če ste se proti tetanusu cepili pred več kot petimi leti, to ponovite.

V primeru, da vas ugrizne strupena kača, je nujno mirovati. Dela telesa, kjer vas je ugriznila kača, ne premikajte, pač pa ga je potrebno imobilizirati okoli 10 centimetrov nad mestom ugriza in obvezati srednje močno. Strupa ne izsesavajte in takoj obiščite zdravnika.

Vecer.si 03.06.2019 18:54
S helikopterjem na zdravljenje odpeljali planinca, ki ga je ugriznila kača

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije