Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Chamonix skozi čas

Turni klub Gora vabi v četrtek, 6. junija, ob 20. uri v okrepčevalnico Žibert na predavanje Rada Kočevarja

Konec januarja 2014 sem se na poti v Cervinijo ustavil v Chamonixu.
Enajstič po letu 1950, ko sem sam obiskal Mont Blanc. Z vzpenjačo sem se povzpel 3843 metrov visoko na Aiguille du Midi.
Pogled na Mont Blanc so mi prekrili oblaki. Misli pa so se znova vračale nazaj v čase, ko sem tu plezal, pa tudi smučal po ledeniku Mer de Glace. Mnogo spominov se je v teh letih izgubilo, nekateri pa ne gredo v pozabo. Vedno pa se znova spomnim kaj novega, posebno če se sprehajam po razgledni ploščadi in zagledam vršace, kjer sem nekoč bil.
Zato se rad vračam nazaj v te lepe in nepozabne kraje.

Turni smuk z Midija do Chamonixa je dolg 17 km in sodi med najbolj obiskane v Alpah, predvsem zaradi dostopa z žičnico. Obenem pa je nevaren zaradi ledeniških razpok. Obkrožajo ga številni štiritisočaki in visoke stene, ki vabijo alpiniste, da se preskusijo. Najmogočnejša med vsemi je stena Grand Capucina. Ko sem bil prvič pod njo (davnega leta 1950) še ni bilo nobene plezalne smeri. Danes je seveda “plezalsko” obdelana. Težavnost nekaterih pa sega kar v najvišjo težavnostno stopnjo. Klasično smer po grebenu pa sva preplezala s Cirilom Debeljakom leta 1954. Takrat je bila to najtežja smer slovenskih alpinistov v Zahodnih Alpah.

...06.2019
Žibert je poleg tacenskega mestu pod Šmarno goro

Napovedujemo: 
13. junij - Aleš Seliškar: Smučanje z vulkanov Kamčatke
20. junij - Kaj smo delali pozimi

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije