Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.06.19

GRS v treh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 10.18 so na poti proti Vršiču, občina Kranjska Gora, reševalci GRS Kranjska Gora in prvi posredovalci PGD Kranjska gora oskrbeli obolelo osebo do prihoda reševalcev NMP Jesenice.

Ob 15.46 je blizu Doma na Komni v Ukancu, občina Bohinj, planinca pičila kača. Reševalci GRS Bohinj so s pomočjo dežurne ekipe GRS na Brniku obolelo osebo oskrbeli. Helikopter SV ji je prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 7.17 je bila na pobočju Prisojnika, občina Kranjska Gora, pogrešana tuja planinka. Pogrešano osebo so s pomočjo policijskega helikopterja in gorskih reševalcev GRS Kranjska Gora našli mrtvo. Planinka je zdrsnila na snežni podlagi in padla čez višji skalni skok. Gorski reševalci GRS kranjska Gora so jo s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik in helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v dolino, kjer jo je prevzela pogrebna služba.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo sončno, popoldne bo možna kakšna ploha ali nevihta.
V torek bo sončno, v popoldanskem času bo nastalo nekaj krajevnih ploh ali neviht.
V sredo in četrtek bo sončno in toplo, predvsem v sredo bodo popoldne tudi krajevne plohe in nevihte.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2200 metrov ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja, kjer se lahko zlasti čez dan zaradi otoplitve sprožijo plazovi mokrega snega. Nevarna so tudi mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega.

V zadnjih dneh je v visokogorju, predvsem na nadmorsko višino okoli 2200 metrov zapadlo precej snega. Veter je delal zamete na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Novi sneg se sicer hitro seseda, a dnevno segrevanje in sonce povzročata, da je snežna odeja po najvišjih vrhovih nestabilna, mehka in rahla.

V naslednjih dneh se bo segrelo, ledišče bo nad najvišjimi vrhovi. Omembe vrednih padavin, ki bi povečali količino novega snega, ne bo, dež bo krajevno lahko le razmočil snežno odejo.

Po najvišjih vrhovih bo snežna odeja ostala sprva še razmeroma labilna. S strmih pobočij se bodo lahko spontano prožili plazovi mokrega snega, tudi posamezne klože predvsem na prisojnih pobočjih. Sneg se bo hitro sesedal, nižje tudi talil.

03.06.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije