Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 20.05.19

20.05.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

ponedeljek, 20. maj 2019, ob 09:56, Franci Savenc, ogledov: 186

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V ponedeljek bo v zahodnih, južnih in osrednjih krajih pretežno oblačno z občasnim dežjem. V vzhodni Sloveniji bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo ter občasnimi krajevnimi padavinami, možne bodo posamezne nevihte. Pihati bo začel jugozahodni veter.
V torek bo sprva oblačno in deževno, popoldne pa bodo padavine postopno ponehale. Pihal bo jugozahodni veter.
V sredo in četrtek bo več sončnega vremena. V popoldanskem času bo nastalo nekaj krajevnih ploh in neviht.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, je nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja, kjer se lahko zlasti čez dan zaradi otoplitve sprožijo plazovi mokrega snega. V visokogorju so še vedno nevarna mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega.

Sneg se razmeroma hitro seseda in preobraža, nižje pa kopni. Ledišče je bilo ob koncu tedna večinoma med 2200 in 2500 metri nadmorske višine. Ob krajših obdobjih sončnega vremena je sneg tudi nad nulto izotermo na prisojnih pobočjih čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. Snežna odeja je mehka in mokra, le v najvišjih legah visokogorja je mehka ali skorjasta. Predvsem na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel je veliko zametov. Vetru izpostavljena mesta so spihana.

Vreme bo še naprej zelo spremenljivo. V ponedeljek bo nekaj sonca v vzhodnem delu naših gora, drugod pa bo pretežno oblačno in ponekod megleno z občasnimi padavinami. Meja sneženja bo večinoma med 1800 in 2000 metrov. Pihal bo zmeren jugozahodnik. V torek bo sprva oblačno in megleno s pogostimi padavinami, ki bodo popoldne postopno ponehale.

Meja sneženja bo še nekoliko višje kot v ponedeljek. Pihal bo jugozahodnik, ki se bo popoldne obračal v zahodno ali severozahodno smer. V sredo in četrtek bo bolj sončno, popoldne bodo nastale posamezne plohe. Še nekoliko topleje bo.

Do ponedeljka opoldne bo v zahodnih Julijskih Alpah zapadlo okoli 30 centimetrov novega snega, ki pa se bo predvidoma kar dobro sprijel s podlago. Pod mejo sneženja bo dež dodatno razmočil snežno odejo. Zato se bo nekoliko povečala možnost za spontano proženje manjših plazov s strmih pobočij - nad mejo sneženja bodo to plazovi novega snega, nižje pa plazovi razmočene snežne odeje. Ob bolj sončnem vremenu od srede do petka bo snežna odeja nekoliko bolj labilna čez dan zlasti na osončenih legah, ponoči pa bo pomrznila. V drugi polovici tedna in ob koncu tedna bo nad nami še toplejša zračna masa in sneg se bo tudi po najvišjih vrhovih hitro preobražal in sesedal.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker