Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 18.05.19

GRS v dveh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 9.46 so gorski reševalci postaje GRS Radovljica na zaprosilo policije pregledali prepadno steno nad dolino Radovne pod Golo pečjo. Iskane osebe niso našli.

Ob 13.16 je na območju Kopitnika v občini Nova Gorica strmoglavil jadralni padalec. Pomoč pri sestopu z drevesa in spremstvo do reševalnega vozila so mu nudili reševalci HRI pri mestni občini Nova Gorica in reševalci GRS Tolmin, skupina Ajdovščina. Italijanski padalec se je lažje poškodoval in bil prepeljan v zdravstveni dom Nova Gorica.

Predviden razvoj vremena

V soboto bo pretežno oblačno. Dopoldne se bodo v zahodni Sloveniji pojavljale občasne krajevne padavine, ki se bodo sredi dneva in popoldne krepile ter širile proti vzhodu.
V nedeljo bo pretežno oblačno. Občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe. Pogostejše bodo v zahodni Sloveniji.
V ponedeljek in torek bo na vzhodu deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo, nastale bodo posamezne krajevne plohe. Na zahodu bodo ob pretežno oblačnem vremenu krajevne padavine bolj pogoste. Ponekod bo pihal jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja, kjer se lahko čez dan zaradi otoplitve sprožijo plazovi mokrega snega.

V visokogorju so še vedno nevarna mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega. Po ohladitvi s sneženjem se je otoplilo. Sneg se je začel v četrtek hitreje posedati in preobražati ter predvsem v sredogorju tudi pospešeno taliti. Ponoči je sneg, zaradi razjasnitve, nad nadmorsko višino okoli 1600 metrov pomrznil, vendar se je v petek čez dan hitro zmehčal in se začel ponovno hitreje preobražati. Predvsem na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel je veliko zametov. Vetru izpostavljena mesta so spihana.

V petek je bilo spremenljivo oblačno. Vrhovi so bili pogosto v megli. Pihal je večinoma šibak veter južnih smeri. Še nekoliko se je segrelo, na 1500 metrih je bilo okoli 6, na 2500 metrih pa - 1 °C. Kljub precej oblačnemu in meglenemu vremenu, bo vpliv sonca na snežno odejo občasno izrazit. V soboto, nedeljo in v ponedeljek bo prevladovalo oblačno vreme s pogostimi padavinami, deloma plohami. Več padavin bo v zahodnih in južnih Julijcih. Meja sneženja bo na nadmorski višini od 2100 do 2600 metrov. Južni veter se bo nekoliko okrepil. Na 1500 metrih bo okoli 7, na 2500 metrih pa okoli 0 stopinj Celzija.

Novi sneg se je v petek hitreje sesedal in tudi talil. Ob koncu tedna in v ponedeljek bo zaradi odjuge z dežjem proces taljenja pod nadmorsko višino 2200 metrov še nekoliko hitrejši. Zaradi odjuge z dežjem se lahko predvsem na strmih pobočjih prožijo manjši do srednji veliki plazovi mokrega snega. Nad okoli 2400 metri bo večinoma snežilo, do ponedeljka zjutraj lahko zapade od 20 do 50 cm mokrega snega. Nevarnost snežnih plazov bo v visokogorju še nekaj časa ostala ZMERNA, 2. stopnje.

18.05.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije