Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 15.05.19

GRS Bohinj v akciji
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 18.33 je v zvoniku cerkve v Jereki, občina Bohinj, padel delavec in se huje telesno poškodoval. Reševalci GRS Bohinj so poškodovanega delavca oskrbeli in ga s pomočjo vrvne tehnike spustili iz zvonika, kjer ga je prevzela dežurna ekipa HNMP z Brnika, posadka s helikopterjem SV pa ga je prepeljala v SB Jesenice.

Ob 8.30 je na pohodni poti od parkirišča v Tacnu proti vrhu Šmarne gore pohodnika obšla slabost. Gasilci GB Ljubljana so pohodnika prenesli do sedla ter ga s terenskim vozilom prepeljali v dolino, kjer so ga predali v oskrbo reševalcev NMP Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo oblačno s padavinami, na Primorskem pa bo večinoma suho. Popoldne bodo padavine od zahoda in severa počasi slabele, oblačnost se bo predvsem ob morju trgala. Ponekod v severni in severovzhodni Sloveniji bo še pihal severni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. V četrtek bo na Primorskem zmerno do pretežno oblačno in suho. Drugod bo pretežno oblačno, tu in tam bodo občasno še možne rahle padavine. V noči na petek se bo razjasnilo, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo nastale posamezne plohe. Ponekod bo zapihal južni veter. Topleje bo. V soboto dopoldne bo na vzhodu delno jasno, popoldne se bo tudi tam pooblačilo. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne padavine, ki bodo pogostejše v zahodni in osrednji Sloveniji.

Razmere v gorah

Po podatki Urada za meteorološke napovedi Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega. V visokogorju se s strmih pobočij še lahko sproži kakšen manjši ali srednje velik plaz novega nesprijetega snega ali pa kakšna kloža. Tudi pod 1500 metri je snežilo, a sneg je padel na večinoma kopno podlago.

V visokogorju in sredogorju je do srede zapadlo še dodatnih od 5 do 20 cm snega. Sneg ostaja mehak in rahel, predvsem na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel je veliko zametov. Vetru izpostavljena mesta so močno spihana. Meja sneženja se je v sredo zjutraj spustila do alpskih dolin, vendar je snega pod 1000 metri večinoma le okrog 5 cm. V sredo bo oblačno in megleno, še bo rahlo do zmerno snežilo. Padavine bodo zvečer oslabele. Meja sneženja bo dopoldne še na okoli 800 metrov, popoldne pa se bo dvignila na okoli 1300 metrov. Zapade lahko še od 5 do 10 cm snega, ki ga bo več v vzhodnem delu naših gora. Pihal bo zmeren severovzhodni veter. Hladno bo. V četrtek bo še vedno pretežno oblačno in pogosto megleno. Predvsem sredi dneva in popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe. Otoplilo se bo, meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1800 metrov. Veter bo oslabel. V petek bo sprva precej jasno, čez dan pa spremenljivo oblačno, tu in tam bo še možna kakšna manjša ploha. Meja ledišča se bo dvignila na nadmorsko višino okoli 2400 metrov. V soboto bo spet bolj oblačno in megleno, popoldne bodo pogoste padavine. Meja sneženja bo nad 2200 metri. Veter se bo nekoliko okrepil.

Novi sneg se bo danes počasi sesedal. Ob otoplitvi se bo jutri in predvsem v petek začel hitreje preobražati in v sredogorju tudi taliti. Nad višino okoli 2200 metri bo preobrazba počasnejša. Čez dan se lahko zaradi odjuge predvsem na strmih pobočjih prožijo manjši do srednji veliki plazovi novega in napihanega snega. Nevarnost snežnih plazov bo v visokogorju še nekaj časa ostala ZMERNA, 2. stopnje.

15.05.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27536

Informacije

Informacije