Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 10.05.19

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo sprva delno jasno, zjutraj in deloma dopoldne bo ponekod megla ali nizka oblačnost. Sredi dneva in popoldne bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastale bodo krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Ob morju bo suho.

V soboto bo na zahodu pretežno oblačno, čez dan se bodo tam začele pojavljati manjše krajevne padavine, lahko nastane tudi kakšna nevihta. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo jugozahodnik.
V nedeljo bo oblačno, občasno bo deževalo. Zapihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem burja. Spet se bo ohladilo.
V ponedeljek bo pretežno oblačno in razmeroma hladno, ponekod bo občasno rahlo deževalo. Še bo vetrovno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strma pobočja, ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega. Predvsem v petek se bo ob razmeroma sončnem vremenu nevarnost nekoliko povečala sredi dneva in popoldne na osončenih legah.

Nad okoli 1500 metrov nadmorske višine je od ponedeljka zapadlo od 5 do 20 centimetrov snega, ki se je s podlago razmeroma dobro sprijel. Jugozahodni veter je delal zamete. Snežna odeja je večinoma mehka, v visokogorju nad okoli 1800 metri je sneg suh. Vetru izpostavljena mesta so spihana, veliko je zametov in klož. Nižje, pod okoli 1800 metrov, kjer je zapadlo le malo novega snega ali pa je deževalo, je sneg večinoma trd ali delno zmehčan, na njem je ponekod tanka plast novega snega.

V petek bo sprva precej jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno in občasno megleno s posameznimi plohami. Veter bo šibak, čez dan bo začel pihati jugozahodnik. Ničla se bo dvignila na nadmorsko višino okoli 2500 metrov. Jutri bo v vzhodnem delu naših gora še deloma sončno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. V zahodnih Julijcih bodo od sredine dneva dalje občasno manjše padavine, deloma plohe. Krepil se bo jugozahodnik. V nedeljo bo oblačno in megleno z občasnimi padavinami. Zapihal bo okrepljen veter severnih smeri. Hladilo se bo in meja sneženja se bo do večera na severozahodu spustila do nadmorske višine okoli 1200 metrov, drugod pa bo predvidoma ostala nad 1600 metri. V ponedeljek bo oblačno in megleno. Občasno bodo še padavine, meja sneženja se bo postopno spustila do okoli 1000 metrov nad morjem. Pihal bo okrepljen severovzhodnik.

Snežna odeja se bo sesedala in preobražala. Sonce bo nanjo vplivalo predvsem v petek, v soboto deloma le v vzhodnem delu naših gora. V petek in soboto se lavinske razmere ne bodo dosti spreminjale. Od nedelje dalje se bo spet nabiral novi sneg. V visokogorju ga bo do ponedeljka zjutraj lahko zapadlo do okoli 30 cm, manj v vzhodnem delu naših gora. Ob tej količini pričakujemo, da se bo nevarnost snežnih plazov POVEČALA.

10.05.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije