Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 08.05.19

08.05.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

sreda, 8. maj 2019, ob 10:38, Franci Savenc, ogledov: 197

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V sredo bo na vzhodu še večinoma sončno, na zahodu in deloma v osrednji Sloveniji pa pretežno oblačno. Zvečer bo na zahodu začelo rahlo deževati. Pihal bo jugozahodni veter, ki se bo popoldne krepil. Ponoči se bo povsod pooblačilo, padavine se bodo postopno razširile tudi nad osrednji in južni del države.
V četrtek dopoldne in sredi dneva bo oblačno s padavinami, ponekod v višjih legah Primorske bo megleno. Dež bo popoldne oslabel, še pa bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Popoldne in zvečer se bo oblačnost trgala. Pihal bo jugozahodni veter, popoldne bo na vzhodu zapihal severnik.
V petek zjutraj bo ponekod nastala megla ali pa nizka oblačnost, čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo krajevne plohe.
V soboto bo pretežno oblačno, pojavljati se bodo začele krajevne padavine.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strma pobočja, ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega. Z dovolj strmih pobočij so še možni posamezni manjši spontani plazovi napihanega snega. Razmere se bodo danes in jutri zaradi padavin spreminjale.

Snežna odeja je večinoma mehka, v visokogorju nad okoli 1800 m je sneg suh. Vetru izpostavljena mesta so spihana, veliko je zametov in klož. Nižje, pod okoli 1800 m, kjer je zapadlo le malo novega snega ob koncu tedna, je sneg večinoma trd ali delno zmehčan, na njem je tanjša plast novejšega mehkega snega.

V sredo v Julijskih Alpah in zahodnih ter osrednjih Karavankah večinoma oblačno in ponekod megleno. Večji del dneva bo suho. pihal bo okrepljen jugozahodnik. Ničla bo nad okoli 1800 m nad morjem. V četrtek bo oblačno in megleno. Padavine se bodo od zahoda razširile tudi nad Pohorje in vzhodne Karavanke. Meja sneženja bo večinoma nad okoli 1600 m nadmorske višine. Popoldne bodo padavine od zahoda oslabele, pojavljale pa se bodo še krajevne plohe. Jugozahodnik bo slabel in se popoldne obračal v severozahodno smer. V petek bo sprva delno jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno in občasno megleno s krajevnimi plohami. Veter bo šibak, čez dan bo začel pihati jugozahodnik. Ničla bo na nadmorski višini okoli 2500 m.

Snežna odeja se bo sesedala in preobražala zaradi nekoliko toplejše zračne mase. V sredo ponoči in v četrtek bo nad okoli 1600 m spet snežilo. Na območju Julijskih Alp ter zahodnih in osrednjih Karavank bo predvidoma zapadlo od 20 do okoli 30 cm snega, ki bo sprva večinoma vlažen in se bo kar dobro sprijel z mehko podlago. Zato ne pričakujemo, da bi se nevarnost snežnih plazov izraziteje povečala. Verjetnejše bo spet postalo spontano plazenje manjših plazov novega snega s strmih pobočij. Nižje bo sneg kopnel.

eXTReMe Tracker