Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Majski sneg

Gorenjski glas - Suzana P. Kovačič: ... pobelil tudi doline

Praznično majsko nedeljo je marsikje po Gorenjskem pobelil sneg, v Planini pod Golico ga je zapadlo 32 centimetrov, v Ratečah 15. Snežilo je ponekod še včeraj, za danes zjutraj je bila napovedana slana.

Kranj – Obilne padavine v kombinaciji s prodorom hladne zračne mase iznad severa Evrope so omogočile, da se je meja sneženja na Gorenjskem lokalno spustila precej pod nadmorsko višino tisoč metrov.
Največ snega je zapadlo v visokogorju Julijcev in dela Karavank, okoli pol metra. Pod nadmorsko višino 1500 metrov je bilo novega snega manj, a za maj marsikje zelo veliko. V Planini pod Golico je zapadlo 32 centimetrov snega, kar je maja največ po letu 1979, ko so ga namerili 43 centimetrov. Na Korenskem sedlu je zapadlo 25 centimetrov snega, na Rudnem polju 17 centimetrov. V Ratečah ga je zapadlo okoli 15 centimetrov. »Snežna odeja je maja v Ratečah redek pojav, sneg tam zapade povprečno enkrat vsakih nekaj let. V zadnjih sedemdesetih letih pa je maja padlo tudi že več snega kot letos, četrtega maja 1979 in tretjega maja 1985 kar štirideset centimetrov. Nazadnje je v Ratečah maja snežilo leta 2013, in sicer 24. maja čez dan, ko je za krajši čas pobelilo tla,« je sporočil Gregor Vertačnik iz Agencije RS za okolje. Ob tej zadnji ohladitvi se je temperatura zraka na Kredarici spustila na minus 10,4 stopinje Celzija, majski rekord na Kredarici sicer znaša minus 15,8 stopinje, izmerjen pa je bil 7. maja 1957.

Za danes je bila za marsikje napovedana slana, ponekod naj bi temperatura zdrknila pod ničlo. V Ratečah meteorologi pričakujejo okoli minus pet stopinj Celzija, kar je najnižja izmerjena majska temperatura po letu 1979, ko je bilo ob debeli snežni odeji kar minus 10,7 stopinje Celzija. V Ratečah sicer večino let maja beležijo vsaj en dan s temperaturo pod lediščem. V ljubljanski kotlini in bohinjski dolini naj bi bilo današnje jutro manj mrzlo kot v Ratečah, a marsikje s temperaturami pod ničlo in izredno hladno za maj. Zadnji majski »minus« je bil v Bohinjski Češnjici 5. maja 2014, ko je bilo minus 0,5 stopinje Celzija. Na ljubljanskem letališču naj bi bilo danes zjutraj malo pod ničlo, kar je bilo maja nazadnje leta 2014. »V večjih mestih (Kranj, Jesenice) in dvignjenih legah nad ravnino za danes zjutraj ne pričakujemo negativne temperature zraka na dveh metrih, vseeno pa se lahko tudi tam pojavi slana. V jasnih in mirnih nočeh se zrak ohlaja od tal, zato je lahko tik nad tlemi tudi nekaj stopinj Celzija hladneje kot na višini dveh metrov, kjer sicer običajno merimo temperaturo zraka,« je pojasnil Vertačnik in sklenil: »Dolgoletne meritve kažejo, da so majski prodori hladnega zraka v zadnjih treh desetletjih manj hladni kot nekoč in da po nižinah redkeje izmerimo temperaturo zraka pod ničlo kot v obdobju pred letom 1990. Ta trend je vsaj v večji meri posledica splošnega, globalnega segrevanja ozračja.«

Kidanje še najmanjši problem, skrbi pa pozeba

Župan Jezerskega Drejc Karničar je povedal, da je na Jezerskem zapadlo od deset do 15 centimetrov snega, da so imeli včeraj zjutraj minus eno stopinjo Celzija, za danes zjutraj pa je bilo napovedanih kar minus šest stopinj Celzija. »Kidanje je še najmanjši problem, domačine predvsem skrbi, kakšna bo zaradi pozebe škoda na sadnem drevju, ki je tudi na Jezerskem že zacvetelo,« je opozoril Karničar in dodal, da so snega sicer vajeni tudi spomladi, a tako pozno ga že dolgo niso imeli.

Elizabeta Skumavc iz Turizma Kranjska Gora je včeraj pred zaključkom redakcije sporočila, da je v Kranjski Gori zapadlo nekaj manj snega kot v Ratečah ter da težav po dolinah zaradi snega ni bilo, in dodala: »Več težav pa je povzročal sneg na cesti čez Vršič, ki je zaradi sneženja zaprta, in cesti čez Predel, na kateri je prihajalo do prometnih težav zaradi vozil z letnimi pnevmatikami. Prav tako naj na italijanski strani ceste ne bi bile očiščene, na slovenski pa. Korensko sedlo je brez posebnosti.« So pa slabe vremenske razmere minuli konec tedna vplivale na manjši turistični obisk, kot je dejala Skumavčeva: »Prav tako sneg otežuje obisk vrhov in gora v okolici brez zimske opreme. Še vedno je zaprt prelaz Vršič.«

Že sredino jutro bo po napovedih za nekaj stopinj toplejše, večinoma bo temperatura od nič do pet stopinj Celzija. Še topleje pa bo v drugi polovici tedna. V petek bodo dnevne temperature ponovno okrog dvajset stopinj Celzija.

Gorenjski glas, 07.05.2019 06:56
Majski sneg pobelil tudi doline

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27633

Informacije

Informacije