Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 23.04.19

GRS v dveh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 12.26 se je v bližini Lovrenških jezer, občina Lovrenc na Pohorju, poškodovala pohodnica. Gorski reševalci GRS Maribor so jo oskrbeli in s pomočjo nosil prenesli do helikopterja SV, ki jo je prepeljal v UKC Maribor.

Ob 11.56 je mladoletnik med potjo iz planine Razor na Vogel v občini Tolmin zašel s poti. Posredovali so reševalci GRS Tolmin, ki so mladoletnika nepoškodovanega pospremili v dolino.

Ob 11.28 je na letališču Bovec v občini Bovec prišlo do nesreče dveh padalcev, ki sta se pri skoku iz letala 20 m nad zemljo zapletla in padla. Posredovali so gasilci PGD Bovec, ki so oskrbeli padalca do prihoda reševalcev NMP Tolmin.

Predviden razvoj vremena

V torek bo oblačno in deževno. Ponekod bo pihal jugovzhodnik, ob morju jugo.
V sredo bo spremenljivo oblačno, več jasnine bo na vzhodu. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bodo še krajevne padavine. Popoldne se bo razjasnilo. Pihal bo jugozahodnik.
V četrtek bo na zahodu pretežno oblačno, nastale bodo posamezne plohe, drugod bo deloma jasno z občasno povečano oblačnostjo in večinoma suho.
V petek bo na vzhodu še deloma sončno in brez večjih padavin, drugod se bo pooblačilo. Predvsem na zahodu se bodo pojavljale padavine, ki se bodo zvečer okrepile in razširile proti vzhodu. Pihal bo jugozahodnik.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju večjega dela naših gora trenutno MAJHNA, 1. STOPNJE, a se bo zaradi padavin predvsem v zahodnem delu naših gora v torek POVEČEVALA. Nad mejo sneženja se bo nabiral novi sneg, ki bo sprva suh, a postopno vse bolj moker. Nevarnejša bodo postala strma pobočja visokogorja, še zlasti v senčnih legah, kjer se bo rahlo plazil slabo preobražen sneg, ki ga bo razmočil dež, ter novi sneg. Južni veter bo delal nove zamete. Nižje je snežna odeja dovolj preobražena, da dež ne bo bistveno povečal možnosti plazenja.

V zadnjih dneh se je snežna odeja hitro sesedala in preobražala, nekoliko slabše je ostal preobražen sneg v senčnih legah visokogorja, drugod je sneg preobražen in stabilen. V sredogorju ga je precej skopnelo.

Pred nami je obdobje precej spremenljivega vremena, ko se bodo zlasti v zahodnem delu naših gora občasno pojavljale padavine. V torek bo oblačno in megleno s padavinami. Meja sneženja se bo počasi dvigala in bo popoldne predvidoma na okoli 1900 metrov nadmorske višine. Več padavin bo v Julijskih Alpah, najmanj na vzhodu. Pihal bo okrepljen južni veter. Jutri bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju sprva pretežno oblačno, popoldne pa se bo delno razjasnilo. Drugod bo večinoma oblačno in občasno megleno. V Julijcih in zahodnih ter osrednjih Karavankah bodo občasno padavine, pogostejše v zahodnem delu Julijskih Alp. Meja sneženja bo med 2200 in 2500 metri nad morjem. Pihal bo zmeren do okrepljen jugozahodnik. V četrtek bo v Julijskih Alpah pretežno oblačno, drugod bo oblačnosti manj, največ sonca pa bo na vzhodu. Predvsem v Julijskih Alpah bodo nastale posamezne plohe. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Temperatura bo tudi po najvišjih vrhovih nad ničlo. V petek se bo oblačnost na zahodu zgostila in tam se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo proti večeru krepile.

V naslednjih dneh se bo zaradi otoplitve snežna odeja ojužila tudi v visokogorju, vse do najvišjih vrhov. Zato se bo labiliziral novi sneg, ki bo zapadel v torek, pa tudi plast snega, ki je v visokogorju slabše preobražen. S strmih pobočij v visokogorju se bodo zato lahko prožili posamezni plazovi mokrega snega. Ko se bo oblačnost trgala, bo k labilizaciji na osončenih legah prispevalo tudi sonce. Pogojno nestabilni bodo tudi zameti oz. nove klože, ki bodo nastajale na vzhodnih in severnih straneh grebenov in sedel.

23.04.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije