Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tudi s konja

Večer, Podravje, Ljudje dobre volje - Slavica Pičerko Peklar: … na kolo in v vodo.

Ko je cirkulansko-završka osnovna šola pred dobrim desetletjem vabila na prvi pohod po poti prijateljstva, ni nihče pričakoval, da bo ta tako odmeven.

Lani je zdaj sedemmesečnega Jana po poti prijateljstva nosila še mama, letos si ga je na ramena naložil oče. Žnidaričevi iz Belskega Vrha se na zdaj že tradicionalni pohod po haloških gričih podajo, če se le da, vsako leto, pa je tako na dlani, da bo ob letu njihov najmlajši že sam pešačil z borlskega konca tja proti Cirkulanam.

Po Bračičevi planinski poti
Saša, Sven, Amanda, Vita in Gal so prvošolci, ki jih je dogajanje, ki je tja k sveti Barbari zvabilo ogromno ljudi od blizu in daleč, povsem prevzelo, češ: "Tisti sprehod po gozdu je bil mala malca. Mi se vsak dan preganjamo okoli šole in tam, kjer smo doma. Danes pa je fajn, ker gredo z nami še starši pa tete, babice in dedki, vsak s kakim priboljškom za lažjo pot." In če so najmlajši šolarji cirkulanske in završke šole hiteli do cilja, so šli ležerno, kot se za najstnike spodobi, devetošolci Aljaž, Alen, Anže in Žan. Povedali, da je vasih treba peš tudi v šolo, saj ko lovek zaspi, avtobus pa že odpelje, druge izbire ni. Treba je vzeti pot pod noge in si izmisliti kak prepriljiv izgovor za zamujanje. "Meni se rado zgodi, da zaspim, pa moram potem z Gradišč do šole hiteti, kot bi me kak divji prašič preganjal tu dol do vasi, a hudega ni. Se vsaj dobro prebudim,” doda Marsel. Oni štirje pa, da je včasih še sto metrov hudo težko prehoditi, a kajpada ne, ko se znajdeš v družbi več kot tisoč pohodnikov, ki jih pot vodi tudi čez potok Bela. Med njimi se je po tisti štiri kilometre dolgi poti sprehodil tudi Peter Zmazek iz sosednje Gorišnice: 'To je del priprav za moj mali maraton v Radencih. Tam sem vsako leto, tako kot tukaj na tem pohodu, kjer je vselej prijetno vzdušje. Pritekel sem že od doma do Dolan, kjer smo letos začeli ta pohod. Iz Cirkulan se bom domov seveda odpravil peš, saj ne gre, da bi se pri dobrih osemdesetih zamujal s kakšnim prevozom.”

Med pohodniki, ki so prehodili del Bračičeve planinske poti, je bilo tokrat srečati zgovorno cirkulansko županjo Antonijo Žumbar s sodelavci in župana Slavka Pravdiča iz sosednjega Zavrča pa seveda ravnateljico Osnovne šole Cirkulane - Zavrč Suzano Petek, ki se je skupaj z učenci in sodelavci veselila "prav posebnega šolskega dne”. Prišla je, kot je obljubila, ambasadorka pohoda Aleksandra Pivec, kmetijska ministrica, ki je popoldne pohitela na še vsaj dve službeni obveznosti, pa tako ni imela časa za druženje ob stojnicah, ki so jih z vsem dobrim, kar premorejo na haloških kmetijah, bogato založile gospodinje, svoje pa so pridali še vinogradniki in različna društva ter organizacije, da sta se cedila med in mleko za vse, ki so preteklo soboto prišli v Cirkulane. S sendviči iz nahrbtnikov, kot je na planinskih izletih pač treba, so se že sredi poti mastili mladi planinci iz OŠ Gorišnica, potem pa doli v Cirkulanah rade volje segli še po krajevnih dobrotah, saj ne gre, da bi se nazaj držali, ko je k obloženi mizi vabila Irena, nekdanja šolska kuharica.

Mini pohod za malčke
Organizatorji zdaj že tradicionalnega športno-prijateljskega druženja so poskrbeli še za animacijo udeležencev, pa so tako ti domov odhajali s polnimi rokami velikonočnih okraskov in z darili, ki so jih prispevali sponzorji. Še več vredno pa je, kot je dodala osnovnošolka z završke šole, da so se prekopicevali na napihljivih igralih, se preizkusili na atletskem poligonu, se pomerili v karateju in nogometu ter celo kolesarili s čisto pravimi tekmovalnimi kolesi. Nekateri so se zapeljali s kočijo in osedlali konje, drugi so se malo razgibali z neumorno Špelo, vse so navdušile cirkuške delavnice. "Meni je pa najbolj všeč, ker lahko danes veslam. V bundi in s kapo na glavi pa v bazenu, da me kam ne odnese," je malo moker, ker je prijatelj v drugem čolnu čudno mahal s tistim svojim veslom, povedal Miha, doma tam nekje s Ptujskega polja. "Odziv na ta naš dogodek je iz leta v leto večji, in če smo šli prvikrat po poti prijateljstva predvsem domačini, se nam zadnja leta pridruži vse več ljudi, kar nas seveda veseli in smo veseli vsakega, ki dan preživi z nami," pravi Mitja Vidovič, profesor športne vzgoje v OŠ Cirkulane - Zavrč, ki je skupaj s sodelavci tudi poskrbel, da je vse potekalo, kot je treba. Svoj mini pohod so imeli tudi najmlajši, ki so skupaj s starši in vzgojiteljicami prehodili pot od vrtca v Cirkulanah do Medribnika.

Slavica Pičerko Peklar

Vecer.si 18.04.2019
Tudi s konja na kolo in v vodo

Pohod po poti prijateljstva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije