Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 19.04.19

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo pretežno jasno. Sredi dneva in popoldne bo nekaj kopastih oblakov, ponekod bo zapihal veter vzhodne do južne smeri.

V soboto bo pretežno jasno. Sredi dneva in popoldne bo ponekod pihal vzhodni do južni veter.

V nedeljo in ponedeljek dopoldne bo pretežno jasno. V ponedeljek popoldne se bo predvsem na zahodu že nekoliko pooblačilo. Ponekod bo zapihal jugozahodnik.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju večjega dela naših gora nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. STOPNJE po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so predvsem strmejša in prisojna pobočja nad okoli 1800 metri nadmorske višine, kjer se lahko sredi dneva in popoldne tudi spontano prožijo posamezni manjši plazovi mokrega snega. V visokogorju se še vedno lahko pod večjo obremenitvijo sproži kložast plaz. Nižje je stara snežna odeja večinoma uležana in preobražena in zato stabilna. Nevarnost se poveča sredi dneva in popoldne na osončenih legah zaradi vpliva sonca.

V sončnem vremenu se sneg čez dan ojuži, ponoči pa pomrzne. Nastaja skorja, ki je v osojah visokogorja še ni. Tam je sneg večinoma mehak in suh. Vetru izpostavljene lege so spihane, večina klož je na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Čez dan je sneg na prisojnih pobočjih zmehčan in moker.

Do ponedeljka bo precej jasno vreme, le v petek bo sredi dneva in popoldne kar nekaj plitve kopaste oblačnosti, tako da bodo nekateri vrhovi lahko občasno v oblakih. Veter bo te dni šibak in spremenljive smeri, v nedeljo pa bo začel pihati jugozahodnik, ki se bo nekoliko okrepil v ponedeljek. V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno in ponekod megleno. Občasno bodo padavine, deloma plohe. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1500 metrov.

 

Snežna odeja bo ponoči pomrznila, čez dan pa se bo zlasti na prisojnih legah sneg ojužil in začel hitreje preobražati in tudi taliti. Krepila se bo skorja. Nevarnost snežnih plazov bo zjutraj in deloma dopoldne večinoma MAJHNA, čez dan pa se bo zlasti na prisojnih legah v visokogorju POVEČALA in bo ZMERNA 2. stopnje. V torek bo zapadlo nekaj novega snega, ki se bo predvidoma kar dobro sprijel s podlago. Južni in jugozahodni veter ga bo prenašal v zamete. Sprva bo snežna odeja večinoma stabilna, popoldne pa se bo predvsem v zahodnem delu naših gora, kjer pričakujemo nekoliko več padavin, nevarnost nekoliko povečala.

 

19.04.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije