Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 17.04.19

17.04.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

sreda, 17. april 2019, ob 10:38, Franci Savenc, ogledov: 447

GRS v štirih akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 15.32 se je na poti do Doma na Komni, občina Bohinj, planinka poškodovala gleženj. Gorski reševalci GRS Bohinj so planinko na kraju oskrbeli. V SB Jesenice pa jo je s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z združeno ekipo HNMP-GRS in GRS Bohinj.

Ob 12.30 se je pri slapu Boka v naselju Plužna, občina Bovec, pri padcu plezalec poškodoval glavo. Na kraju so ga oskrbeli gorski reševalci GRS Bovec. V SB Jesenice je poškodovanca s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z združeno ekipo GRS– HNMP.

Ob 13.15 je pod Mrzlim Vrhom nad naseljem Gabrje v občini Tolmin pri pristanku padalec pristal na drevesu. Gorski reševalci GRS Tolmin so ga nepoškodovanega rešili z drevesa in prepeljali v dolino.

Ob 13.15 je pod Mrzlim Vrhom nad naseljem Gabrje v občini Tolmin pri pristanku padalec pristal na drevesu. Gorski reševalci GRS Tolmin so ga nepoškodovanega rešili z drevesa in prepeljali v dolino.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo sončno, popoldne je v alpskem svetu možna kakšna ploha. Ponekod v notranjosti bo pihal veter vzhodnih smeri.

V četrtek
bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Popoldne lahko v notranjosti nastane kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja.
V petek in soboto bo pretežno jasno in spet topleje.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov je v visokogorju večjega dela naših gora nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. STOPNJE, po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so predvsem strmejša in prisojna pobočja nad okoli 1800m nadmorske višine, kjer se lahko spontano prožijo plazovi mokrega snega. V visokogorju se še vedno lahko pod večjo obremenitvijo sproži kložast plaz. Nižje je stara snežna odeja večinoma uležana in preobražena in zato stabilna. nevarnost se poveča sredi dneva in popoldne na osončenih legah zaradi vpliva sonca. V sončnem vremenu se sneg čez dan ojuži, ponoči pa pomrzne. Nastaja skorja, ki je v osojah visokogorja še ni. Tam je sneg mehak in suh. Vetru izpostavljene lege so spihane, večina klož je na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Čez dan je sneg na prisojnih pobočjih zmehčan in moker. V sredo bo precej jasno, nekaj plitve kopaste oblačnosti bo predvsem popoldne. Pihal bo večinoma šibak veter severne smeri. Ledišče se bo čez dan dvignilo nad 2000 m nadmorske višine. V četrtek bo zmerno, občasno ponekod pretežno oblačno. Nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Več jasnine bo proti zahodu. Pihal bo šibak do zmeren veter vzhodne do severovzhodne smeri. Nekoliko se bo ohladilo. V petek in soboto bo pretežno jasno in spet topleje.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker