Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

O avtorskih pravicah

Evropska direktiva dokončno pod streho

Slo-Tech - Včeraj je nova evropska direktiva o avtorskih pravicah, ki jo Evropski parlament potrdil 26. marca, dobila še zadnjo zeleno luč. Svet Evropske unije je danes potrdil omenjeno direktivo z 19 glasovi za, šestimi glasovi proti in tremi vzdržanimi. Proti so glasovali Finska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska in Švedska. Poleg Slovenije sta se vzdržali še Belgija in Estonija. Za sprejetje je bilo treba zbrati 55 odstotkov glasov držav, ki predstavljajo vsaj 65 odstotkov prebivalstva (kvalificirana večina).

Direktiva je zavezujoč pravni akt glede na svoj cilj, imajo pa države pravico in obveznost, da ga same na najprimernejši način prenesejo v nacionalno zakonodajo. Države imajo dve leti časa, da to dosežejo, in tedaj bo direktiva tudi de facto začela veljati v posamezni članici.

Kot smo že pisali, je najspornejši del nove direktive uvedba davka za uporabo tujih vsebin, ki vključuje tudi zelo kratke izvlečke (snippets), kakršne denimo zbira Google News. Drugi sporni del je prenos odgovornosti za skladnost vsebin na portalih z uporabnikom na upravljavce, ki jim ne bo več zadostovali v razumnem času reagirati na zahtevke po odstranitvi, temveč bodo morali preprečevati nalaganje takih vsebin. To implicira uvedbo filtrov, saj si je bistveno drugačno, a učinkovito rešitev težko zamisliti.

Slo-Tech, 16.04.2019 15:14
Evropska direktiva o avtorskih pravicah dokončno pod streho

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije