Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Goldberg (3072 m)

Snežak - Janez Javoršek: Visoke Ture, nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.600 metrov | "Škarje in platno" ima v rokah - megla

Danes [13.04.2019] sem imel namen smučati z vrha Golbergspitze, "prvega soseda" precej bolj popularnega in poznanega Hoher Sonnblicka. Vreme, predvsem megla me je na 2650 metrih obrnila, težava je bila predvsem, ker nisem več vedel kje točno sem. Jezero Bret, južno od vrha je obkroženo s strmimi stenami, da si pod nobenim pogojem nisem hotel zakomplicirati situacije in tam ne najti izhoda. Ob tako slabi vidljivosti tudi nisem točno vedel koliko je še do sonca, ki je tak čas bil na višini okrog 3000 metrov (doma sem kasneje pogledal zgodovino kamere na Sonnblicku in videl, da je ob pol desetih vršni del piramide Goldbergspitze še gledal ven iz megle, uro kasneje je šla megla tudi čez višino Sonnblicka (3100 m).

Snega je na izhodišču ravno še toliko, da se brez težav prismuča nekaj deset metrov do avta, višje je močan potok izdolbel vrsto "mostov", a zaradi nizke temperature je sneg ostal zelo trd in omogočil smučanje vsepovsod. Rampa, ki je dokaj eleganten dostop do zgornjega dela je v teh razmerah prehodna v derezah, naklon ni večji od 40 stopinj, a je zaradi nekaj centimetrske skorje naporen in terja previdnost zaradi plazu.

Smučanje v zgornjem delu bolj v iskanju mojih sledi pri vzponu, rampa (preveč) trda, nižje trdo in se zaradi tega zelo elegantno prismuča do avta. Višje od gozdarjev, ki nad zaselkom pospravljajo od vetroloma podrta drevesa, sva bila z Milojko sama. Tipično za Zirknitztal. V zraku je le vonj po lisicah in na nebu - velike ujede!

Snežak, 13.04.2019
"ŠKARJE IN PLATNO" IMA V ROKAH - MEGLA  

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27536

Informacije

Informacije