Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kamera

...Triglavski ledenik: Po dolgem času se je iz megle oz. oblakov spet "pokazal" vrh Triglava, ...

... tokrat precej bolj na debelo, a še vedno podpovprečno (več kot meter manj od dolgoletnega povprečja) »obložen« s snegom.


Vir: Kamera Triglavski ledenik (KTL), projekt Preučevanje slovenskih ledenikov, GIAM ZRC SAZU

Smo na Kredarici danes dosegli že najvišjo sezonsko skupno višino snežne odeje?
Višina snežne odeje na Kredarici (2513 m) je v snežni sezoni 2018/19 že ves čas precej pod dolgoletnim povprečjem. Z 210 centimetri je bila danes zjutraj dosežena najvišja skupna višina snežne odeje v tej sezoni. Morebiti je današnja izmerjena višina hkrati že tudi sezonski višek v redilni dobi (november–april) bližnjega Triglavskega ledenika.
Dolgoletna povprečna največja sezonska skupna višina snežne odeje na Kredarici (podatkovni niz 1955–2018) je sicer 380 cm; trenutna višina je torej le nekaj več kot polovico vrednosti dolgoletnega povprečja, zato je dejansko precej skromna. To pomeni, da na začetku toplejše polovice letošnjega leta ne bomo mogli računati na tisti del vodnih virov, ki so posledica taljenja snega in, v zelo majhni meri, tudi ledu.
Miha Pavšek, skrbnik kamere Triglavski ledenik

GIAM ZRC SAZU, 12.04.2019  
 

 


Vir: ARSO

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Kamera"

Jaka Ortar,

Zima na Kredarici se je z zadnjim poslabšanjem otresla naslova NAJMANJ SNEŽENA ZIMA OD ZAČETKA MERITEV SNEGA na Kredarici. Današnjih 210 cm je namreč 2. najnižji sezonski višek od l. 1961 do danes, manj je bilo le v sezoni 2001-2002, ko je bilo 195 cm. Res pa je treba izmerkom pred l. 2006 odšteti nekaj decimetrov, da so realno primerljivi s sedanjimi izmerki za kočo.

Zadnjih 15 let, odkar se sneg meri tik za kočo, je najvišja višina snežne odeje najpogosteje izmerjena 1.4. Prej, ko se je merilo v bližini ledenika, se je to zgodilo 22.4.

3 scenariji:

- Če bo taljenje povprečno intenzivno (za obdobje 2005-2018), bo sneg povsem skopnel v prvih dneh junija.

- Če se bo sneg talil/sesedal tako hitro kot aprila lansko leto, bo še pred 10. majem na Kredarici 0 cm snega.

- Če pa se ponovi april 2017, bo še pred majem lahko prek 300 cm snega, 1. junija pa še 150 cm snega.

Kdo bi vedel ...


Jaka Ortar,

70 cm novega snega je odebelilo snežno odejo na 220 cm, kar je novi sezonski višek te sezone. Snežena ohladitev prihodnji vikend bo verjetno še povečala skupno višino snežne odeje.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije