Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 12.04.19

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo oblačno, občasno se bodo pojavljale manjše padavine, ki bodo slabele. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 800 metrov. Na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja, bo večinoma suho. Tudi ponekod v notranjosti bo pihal veter vzhodnih smeri.
V soboto bo na Primorskem zmerno do pretežno oblačno in suho, pihala bo večinoma šibka burja. Drugod bo pretežno oblačno, še bo možna kakšna kaplja dežja.
V nedeljo bo pretežno oblačno, predvsem v vzhodni polovici Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Na Primorskem bo pihala šibka burja.
V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in povečini suho.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju večjega dela naših gora nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. STOPNJE. Nevarna so predvsem strmejša pobočja nad okoli 1800 metri nadmorske višine, kjer se lahko že pod manjšo obremenitvijo snežne odeje sproži plaz novega snega, lahko se spontano sprožijo tudi posamezni plazovi nesprejetega novega snega. Nižje je stara snežna odeja večinoma uležana in preobražena in zato stabilna.

Od srede je v visokogorju osrednjih in vzhodnih Julijskih Alp, v Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah skupno zapadlo tudi do 70 cm snega. Novi sneg je mehak in rahel. Zaradi vetra so nastali zameti, ki so predvsem na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Vetru izpostavljena mesta so spihana. Nižje, kjer je deževalo, je sneg razmočen. Ker je že povsem preobražen in uležan, se večinoma ne plazi.

V petek bo oblačno in megleno. Občasno bo ponekod še rahlo snežilo, a količina bo zanemarljiva in ne bo vplivala na lavinske razmere. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. V soboto bo oblačno in ponekod megleno ter brez omembe vrednih padavin. Še bo pihal veter vzhodnih smeri. Podobno vreme bo tudi v nedeljo. Morda se bo oblačnost trgala v zahodnih Julijskih Alpah. V ponedeljek se bo nekoliko razjasnilo predvsem v zahodnem delu naših gora.

Snežna odeja se bo zaradi nizkih temperatur in oblačnega in meglenega vremena le počasi sesedala. Veter bo prenašal sneg in delal zamete na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Prihodnji teden se bo ob delnih razjasnitvah in dotoku nekoliko toplejšega zraka sneg začel hitreje preobražati in sesedati, snežna odeja pa se bo postopno stabilizirala, nastajala bo skorja predvsem na osončenih legah.

 

12.04.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije