Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 10.04.19

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V sredo bo oblačno, občasno bo deževalo. Padavine se bodo zvečer in ponoči okrepile.

V četrtek bo oblačno in deževno. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.
V petek bo oblačno, na Primorskem bo večinoma suho s šibko do zmerno burjo, drugod bo deževalo, meja sneženja se bo spustila do okoli 800 m nadmorske višine.
Tudi v soboto se vreme še ne bo ustalilo.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju večinoma ZMERNA, 2. STOPNJE, nižje pa MAJHNA, 1. STOPNJE. Nevarna so predvsem strmejša pobočja nad okoli 1700 metrov nadmorske višine, kjer se lahko že pod manjšo obremenitvijo snežne odeje sproži plaz napihanega snega - več zametov je na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Novi sneg je v visokogorju tudi razmeroma slabo sprijet s podlago, zato se lahko splazi po šibki plasti, ki je na stari sneženi podlagi. Spontano plazenje je malo verjetno. Razmere se zaradi sneženja SLABŠAJO.

Snežna odeja je v visokogorju večinoma mehka in rahla, zaradi vetra so nastali zameti, vetru izpostavljena mesta so spihana. Nižje, kjer dežuje, je sneg razmočen. Ker je že povsem preobražen in uležan, se večinoma ne plazi.

V sredo bo oblačno in megleno. Občasno bodo padavine, meja sneženja bo na nadmorski višini na okoli 1600 metrov. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Jutri bo oblačno in megleno, padavine se bodo okrepile. V naših gorah jih bo največ na območju Karavank in Kamniško Savinjskih Alp. Meja sneženja bo večinoma med 1200 in 1500 metri, nižje bo proti večeru. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. V petek bo oblačno in megleno, padavine bodo počasi slabele. Meja sneženja se bo spustila pod 1000 metrov. Pihal bo zmeren do močan severovzhodnik. Ob koncu tedna bo hladno in zelo verjetno večinoma suho.

V naslednjih dneh bo v gorah zapadlo kar precej novega snega. Največ ga bo predvidoma na območju Kamniško Savinjskih Alp in zahodnih ter osrednjih Karavank, lahko tudi več kot 70 centimetrov, drugod pa okoli 40 centimetrov. To velja za nadmorske višine nad okoli 1500 metrov, nižje bo snega manj. Predvsem nad 1500 metrov se bo zato nevarnost snežnih plazov postopno POVEČALA. S strmih pobočij se bodo spontano plazili plazovi novega, nesprijetega snega, ob severovzhodniku bodo nastajali zameti na zahodnih in južnih straneh grebenov in prelazov. Novi sneg se bo v visokogorju slabše sprijel s podlago, nastala bo šibka plast, po kateri se bo sneg plazil. Danes je težko predvideti, od katere nadmorske višine naprej bo sneg že od začetka suh, nižje bo namreč povezava med starim on novim snegom boljša, zato bo plazenja manj.

10.04.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije