Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planina že v vijoličnih barvah

Gorenjski glas, 08.04.2019
Planina že v vijoličnih barvah

sreda, 10. april 2019, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 201

Gorenjski glas - Jasna Paladin: Zaradi mile zime so žafrani na Veliki planini letos pohiteli in pobočja že obarvali v prečudovite barve.

Velika planina – Velika planina in vse okoliške planine (Kisovec, Mala in Gojška planina, planina Dol, planina Konjščica …) se vsako pomlad obarvajo v vijolično barvo, saj pobočja takoj, ko se stopijo zadnje zaplate snega (večinoma pa še kar med njimi), zasede na tisoče vijoličnih žafranov oz. spomladanskih podleskov.

Ljubitelji narave, ki občudujejo ta pisani pojav, vsako leto skrbno pazijo, kdaj bodo cvetlice pokukale izpod snega, saj je njihovo cvetenje precej kratkotrajno; traja namreč zgolj od deset do štirinajst dni, nato pa svoje mesto odstopijo drugim spomladanskim cvetlicam. Zato v družbi Velika planina opažajo, da veliko obiskovalcev na planino te dni pride prav zaradi žafranov in čudovitih fotografij, ki jih omogočajo. Številni tudi redno kličejo, ali žafrani že cvetijo, da tega pojava ne bi zamudili. Pozorni opazovalci bodo med vijoličnimi cvetlicami opazili tudi t. i. veležafrane, ki pa zadnja leta rastejo v precej manjših zaplatah.

Čeprav so žafrani oz. podleski spomladanska cvetlica, ki je pogosta marsikje, jih je toliko kot na Veliki planini malokje, zato si na Kamniškem želijo, da bi to cvetenje bolj izkoristili v turistične namene – podobno kot znajo to narediti na Planini pod Golico z narcisami.

eXTReMe Tracker