Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Končno na TV Slovenija

Polet/Na kisiku: V predolimpijski sezoni športnega plezanja, ki se je začela z balvansko preizkušnjo svetovnega pokala v Švici,

... bomo lahko naše športne plezalce na najpomembnejših tekmah spremljali tudi na zaslonih Televizije Slovenija - prvič že to nedeljo, 7. aprila.

Planinska zveza Slovenije je v sodelovanju z generalnim sponzorjem reprezentance v športnem plezanju Prvo osebno zavarovalnico in Televizijo Slovenije sklenila dogovor za prenose posamičnih tekem svetovnega pokala, svetovnega prvenstva z Japonske in kvalifikacijske tekme za olimpijske igre Tokio 2020, ki bo v Franciji. Prvo tekmo si bo na 2. programu TV Slovenija mogoče ogledati že ta konec tedna, ko se bodo plezalci pomerili na uvodni preizkušnji za svetovni pokal v balvanskem plezanju v švicarskem Meiringenu. "Mislim, da je to lepa priložnost za še boljšo promocijo športa, po drugi strani pa smo v plezanju tudi dosegli že toliko in tako uspešno promoviramo Slovenijo, da si plezanje to preprosto zasluži," je razveseljivo novico komentiral Gorazd Hren, selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju, ki je v lanski sezoni zabeležila najboljše rezultate v zgodovini. Na največjih tekmovanjih je osvojila 29 medalj, največ do zdaj, še več je bilo uvrstitev v finale. O izredno močni ekipi priča podatek, da je bila lani Slovenija vodilna po številu zmag v svetovnem pokalu (skupno jih je dosegla devet), v pokalu narodov v balvanih je bila druga, v težavnosti pa tretja. Več > S slovenskimi športnimi plezalci ni šale.

"Televizija Slovenija je prva nacionalna televizija na svetu, ki bo prenašala glavnino tekem za svetovni pokal in svetovno prvenstvo, kar bo zagotovo pripomoglo k še večji prepoznavnosti športnega plezanja, tekmovalci pa bodo navdih mladim, da se bodo začeli ukvarjati s tem športom," poudarja generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko. Na 2. programu TV Slovenija si bo mogoče ogledati finale tekem svetovnega pokala v Meiringenu (6. 4.), Chongqingu (28. 4.), Münchnu (18. 5.), Chamonixu (13. 7.) in seveda Kranju (29. 9.), prav tako pa svetovno prvenstvo v Hachioiju (11.–21. 8.) in kvalifikacijsko tekmo za OI v Toulousu (29.-30. 11.).

V petek, 5. aprila, bodo v Meiringenu v švicarskem kantonu Bern na sporedu kvalifikacije prve tekme letošnjega SP v balvanskem plezanju, sobota, 6. aprila, je rezervirana za polfinale ob 11.00 in finale ob 19.00. Posnetek finala bo na 2. programu TV Slovenija v nedeljo, 7. aprila, med 14.40 in 16.30.

Med 330 prijavljenimi tekmovalci iz 33 držav slovenske barve zastopa 14 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. Aktualna svetovna prvakinja v balvanskem plezanju Janja Garnbret (tudi svetovna prvakinja v kombinaciji in podprvakinja v težavnosti ter skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji) v Meiringenu še ni zmagala, zato je cilj jasen, skupni zmagovalec svetovnega pokala 2018 v balvanih Jernej Kruder pa je lani na uvodni tekmi v Švici osvojil svojo krstno zmago svetovnega pokala. Lansko sezono sta med najboljših pet v SP v balvanih končala tudi Katja Kadić in Gregor Vezonik, v Meiringenu pa bodo nastopili tudi Mia Krampl, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Julija Kruder in Urška Repušič v ženski ter Anže Peharc, Domen Škofic, Matic Kotar, Zan Sudar in Luka Potočar v moški konkurenci.

Slovensko reprezentanco v športnem plezanju, ki deluje pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena in trenerjev Luke Fonda in Urha Čehovina, sestavljajo še Tjaša Kalan, Mina Markovič, Lana Skušek, Tjaša Slemenšek, Martin Bergant in Milan Preskar, ki bodo v svetovni pokal vstopili julija na tekmah v težavnosti. Avgusta tekmovalce čaka vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Hachioiju na Japonskem, konec novembra pa še kvalifikacijska tekma za OI 2020 v francoskem Toulousu. Po obeh tekmovanjih bo znanih že prvih 13 tekmovalcev za olimpijske igre 2020, preostalih sedem v ženski in moški konkurenci pa prihodnje leto.

Delo Polet, 06.04.2019
ŠPORTNE PLEZALCE BOMO KONČNO SPREMLJALI NA TV SLOVENIJA

Foto: Anže Malovrh

Članska in mladinska reprezentanca v športnem plezanju
Člani ekip in koledar tekem (
prenosi RTV)

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije