Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 01.04.19

01.04.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

ponedeljek, 1. april 2019, ob 10:02, Franci Savenc, ogledov: 428

GRS v petih (5) akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 16.43 na markirani poti proti Češki koči, občina Jezersko, planinka zaradi neprimerne opreme in zimskih razmer ni več mogla nadaljevati poti. Gorski reševalci GRS Jezersko so nepoškodovano planinko pospremili v dolino.

Ob 20.40 so na poti proti Stolu, občina Žirovnica, obstali dve planinki. Gorski reševalci postaje GRS Radovljica so planinki našli nepoškodovani in ju pospremili v dolino.

Ob 14.00 je pri sestopu z Nanosa, občina Postojna, družina z dvema mlajšima otrokoma potrebovala pomoč. Posredovala sta gorska reševalca GRS Ljubljana enota Postojna, ki sta družino pospremila v dolino. Poškodovanih ni bilo.

Ob 14.26 se je na Vrbanovih Špicah, občina Kranjska Gora poškodovala turna smučarka. Gorski reševalci GRS Mojstrana so poškodovanko oskrbeli. Posadka helikopterja Slovanske vojske z dežurno ekipo GRS Brnik pa jo je prepeljala v SB Jesenice.

Ob 17.45 je na Mengorah, občina Tolmin, pohodnik obnemogel in ni mogel nadaljevati poti. Gorski reševalci GRS Tolmin so nudili pomoč reševalcem NMP ZD Tolmin pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo večinoma sončno. Čez dan bo pihal vzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.
V torek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Popoldne bo ponekod zapihal šibak veter južnih smeri.
V sredo se bo oblačnost povečala, predvsem v zahodni polovici države bo občasno rahlo deževalo.
V četrtek bo pretežno oblačno z občasnim dežjem, ki bo pogostejši na zahodu. Oba dneva bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je MAJHNA, 1. stopnje. Čez dan se na prisojnih pobočjih zaradi vpliva sonca poveča in je ZMERNA, 2. stopnje. Nevarna so predvsem strma prisojna pobočja v visokogorju, zlasti na mestih z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje od poznega dopoldneva do poznega popoldneva sprožite manjši snežni plaz.

Snežna odeja je večinoma dobro preobražena. Sneg je predvsem skorjast in trd, razen ponekod v senčnih legah visokogorja, kjer je še nekaj mehkega, tudi napihanega snega. Vetru izpostavljene lege so marsikje spihane do stare, trde in deloma poledenele podlage. Sneg je zjutraj pomrznjen, čez dan se na osončenih legah ojuži in zmehča in postane nekoliko bolj nestabilen.

V ponedeljek bo precej jasno. Pihal bo šibak, ponekod lahko zmeren vzhodni veter. Ničla bo na nadmorski višini med 2200 in 2400 metri nadmorske višine. Juri bo sprva v vzhodnih Julijcih ter v Kamniško Savinjskih Alpah nekoliko bolj oblačno, vrh oblačnosti bo predvidoma na nadmorski višini okoli 2000 metrov. Čez dan bo v gorah nastajala kopasta oblačnost, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Ni izključena kakšna manjša ploha. Veter se bo čez dan obračal v jugozahodnik. V sredo bo nekaj sončnega vremena predvsem v vzhodnih Karavankah, drugod pa bo spremenljivo do pretežno oblačno. V Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah bodo občasno manjše padavine, nekoliko več v zahodnih Julijcih. Nekoliko hladneje bo, ledišče bo na okoli 1800 metrih nad morjem, meja sneženja pa na okoli 1500 metrov. Pihal bo zmeren, v visokogorju okrepljen južni do jugozahodni veter.

Snežna odeja se bo danes in deloma še jutri zaradi sončnega in toplejšega vremena zlasti na osončenih legah čez dan ojužila in ponoči pomrznila, krepila se bo skorja. V senčnih legah visokogorja bo sneg ostal večinoma mehak in slabše preobražen. Predvsem od srede dalje pa bo zrak bolj vlažen, zato se bo tudi v senčnih legah hitreje preobražal.
V sredo bo na zahodu nekaj padavin, do večera pričakujemo v Zahodnih Julijskih Alpah do 10 cm snega.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker