Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 22.03.19

22.03.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

petek, 22. marec 2019, ob 09:22, Franci Savenc, ogledov: 326

GRS Kranj pomagala poškodovani planinki
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 15.09 si je na Štefanji Gori, občina Cerklje na Gorenjskem, planika pri sestopu poškodovala ramo in kolk. Reševalci GRS Kranj in dežurni ekipa HNMP Brnik so poškodovano planinko na kraju oskrbeli. Helikopter SV jo je prepeljal v SB Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V petek bo precej jasno z nekaj prosojnimi oblačnimi koprenami. Na Primorskem bo pihala šibka burja.
V soboto bo jasno.
V nedeljo bo sončno in še nekoliko topleje.
V ponedeljek se bo pooblačilo, dež bo postopno zajel večji del Slovenije.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov ZMERNA, 2. stopnje. Nižje je zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje, nato se na prisojnih pobočjih zaradi dnevnega segrevanja poveča na ZMERNO, 2. stopnje. Sonce nekoliko labilizira tudi snežno odejo nad 1700 metri. Nevarna so predvsem strma pobočja v visokogorju, zlasti na mestih z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite manjši snežni plaz. Podobno je tudi v sredogorju sredi dneva in popoldne na osončenih legah.

Sneg, ki je zapadel v začetku tedna, se je na prisojnih pobočjih v sredogorju že precej sesedel in na površini je nastala skorja. V senčnih legah ter višje v gorah, kjer je bilo dovolj hladno tudi čez dan, je sneg še večino a mehak, a postaja zaradi otoplitve na sončnih legah tudi skorjast. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel je precej klož, vetru izpostavljene lege so ponekod spihane do stare, trde in deloma poledenele podlage.

V petek in soboto bo pretežno jasno. Pihal bo šibak severovzhodnik. Toplo bo, nulta izoterma bo na ravni najvišjih vrhov ali celo nekoliko višje. V nedeljo bo občasno nekaj predvsem koprenaste oblačnosti, veter bo šibak in jugovzhodne smeri. Še bo razmeroma toplo. V ponedeljek se bo zjutraj pooblačilo in od severa se bodo začele pojavljati padavine. Hitro se bo hladilo in meja sneženja se bo spuščala.

Vrhnja plast novejšega snega se bo do vključno nedelje hitro sesedala in preobražala ter nižje talila. Zaradi nočnega zmrzovanja se bo v visokogorju ter v mraziščih krepila skorja. Snežna odeja se bo počasi stabilizirala.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker