Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na najvišji vrh

Sibirije Beluho (4506 m) v ekspedicijskem slogu vabijo: letos dve skupini

VZPON NA BELUHO POMENI DOŽIVETJE PRAVE EKSPEDICIJE Z VIŠINSKIMI TABORI, PREČENJEM LEDENIKOV IN VZPENJANJEM PO FIKSNIH VRVEH.
CENA: 1898

Najvišji sibirski vrh Beluha je sicer daleč pod prestižnimi osemtisočaki, a predstavlja precejšen gorniški izziv in ima kar nekaj himalajskih značilnosti (konfiguracija terena, ledeniki in zahtevne vremenske razmere), zato ga Rusi imenujejo tudi sibirski Everest.

Zahtevnost vzpona na Beluho

Ocena 3B po ruski šeststopenjski lestvici za kombinirano plezanje, višinska razlika 2000 metrov, štiri dni od jezera Akkem in nazaj. Tura je fizično kar naporna, vmes je 400 metrov spusta in posledično ponovnega vzpona. Že dostopa je 40 kilometrov z 2000 m višinske razlike. Veliko je hoje po ledenikih, ki zahteva varovanje. V tem celinskem podnebju se vreme nenehno spreminja. Čeprav je v soseščini meteorološka postaja, ne moreš dobiti vremenske napovedi in si odvisen od muhavosti narave. Če te ujame slabo vreme, pač počakaš v katerem od taborov, da se spet pokaže modro nebo in greš naprej. Na poti vas ne smejo presenetiti niti značilnosti, ki so bolj pogoste v himalaji: plazovi, serake in rušenje skal. Da bo vzpon minil brez težav je z nami na poti lokalni gorski vodnik Denis, ki je pot opravil že desetkrat, trikrat je sodeloval pri naših odpravah.

Vsem, ki si želite doživeti nekaj povsem drugačnega, pustolovskega pod strokovnim vodstvom, ki vam poleg edinstvene dogodivščine zagotovi vse potrebno za varno, dovolj udobno in doživetje vzpona na najvišji vrh Sibirije.
 • 11.julij – 24. julij 2019 (14 dni)
 • 24.julij – 7.avgust 2019 (14 dni)

1 komentarjev na članku "Na najvišji vrh"

Jaka Ortar,

Po francoski lestvici, ki je verjetno večini bliže kot ruska, PD+.

Vremensko napoved se seveda dobi na internetu, s poznavanjem osnov meteorologije se jo da tudi dovolj dobro aplicirati na lokalni relief. Je pa tudi naš vodnik govoril, da napovedi za tisti konec ni in je raje sledil svojemu nosu. Potem smo res čakali v šotorih zadnjega tabora in namesto vzpona sestopili v razjasnitev.

Za urejanje zavarovanj je dobro vedeti, da od sedla Delane naprej (torej 3 dni) trasa poteka po Kazahstanu.

Z vodenjem je tam začel ruski vodnik Alex - ima tudi dobre fotke z Belukhe: http://www.alexclimb.com/photo/19?lang=eng#prettyPhoto

Lep košček sveta.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije