Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Čez Alpe in doline

Večer, Celjsko - Rozmari Petek: … v terme in najmlajše mesto

Na območni razvojni agenciji regije Saša so skupaj s strokovnjaki razvili turistični znak in vanj povezali turistične ponudnike desetih občin. Računajo, da bodo s tem turistični obisk dvignili za 2 do 3 odstotke letno.

Gost, naveličan običajne turistične ponudbe in (pre)turističnih rajev, bo dopoldan prispel na Ljubno. Tam se bo v hotelu Planinka malo okrepčal z domačimi lokalnimi dobrotami, nato pa ga bodo odpeljali do Ribiškega jezera, kjer bo lahko lovil ribe (če tega še ne bo znal, ga bodo naučili), nato pa mu bodo v kampu Naturplac ribo na odprtem ognjišču spekli. Po kosilu si bo lahko malo odpočil v kakšni viseči mreži ob bregu osvežujoče Savinje, nato pa ga bodo člani Doline avantura zapeljali do tistega dela struge Savinje, kjer je najbolj optimalen spust z raftom. Ob vrnitvi v hotel Planinka si bo lahko ogledal flosarsko zbirko, ki je v neposredni bližini hotela. A ne kar tako; flosarijo mu bo opisal človek, ki se je s tem pred leti v resnici ukvarjal. Poln vtisov bo dan zaključil z gastronomsko dogodivščino restavracije hotela Planinka. Vse za 230 evrov.

"Štiri stene" niso dovolj
Tako nekako je videti eden od skupno desetih novih turističnih paketov, ki so jih v minulih tednih v okviru lansiranja nove turistične znamke savinjsko-šaleške (Saša) regije pripravili. V projektu, ki ga je vodila območna razvojna agencija regije Saša, vrednem 114 tisoč evrov (97 tisoč evrov je nepovratnih sredstev Evropske unije), je poleg turističnih ponudnikov doline sodelovala kopica strokovnjakov s področja turizma. Vsi so si bili edini v tem, da turisti ne hodijo v nove kraje le na oglede, temveč želijo tudi kaj doživeti. "Štiri stene in voda nista dovolj. Pomembno je turistu ponuditi kaj več, zato si želimo povezovanja. Vrtičkarski turizem nima prihodnosti," je dejal direktor Term Topolšica Bojan Trifković.

Skupaj z Nejo Petek iz agencije Nea Culpa so najprej izbrali novo ime za raznoliko turistično destinacijo. Po več sestankih so družno izbrali ime Savinjska čez Alpe in doline, saj so zaobjeli tako Logarsko dolino kot Savinjsko in Šaleško dolino, ki vključuje tudi ogled najmlajšega slovenskega mesta Velenje. Glede na to, da je v projekt vključenih deset občin, so pripravili deset zgodb, s katerimi bi lahko pritegnili turiste, in dodali eno krovno zgodbo, ki vse zaobjema, je dodala Jana Apih iz podjetja Tovarna trajnostnega turizma.

"Programi so razdeljeni v tri tematske sklope: programi za aktivne turiste, za sprehajalce oziroma za družine in za tiste, ki radi uživajo, se razvajajo. Se pa vsi trije sklopi med sabo tudi prepletajo," je dodal Marko Slapnik, dober poznavalec turističnega utripa v regiji.

Ne pričakujejo masovnega turizma
Sam se še zelo dobro spomni tudi vseh neuspelih poskusov povezovanja turističnih ponudnikov v dolini. Pred več kot dvajsetimi leti so poskušali ustanoviti skupno podjetje, a je, še preden je zaživelo, padlo v vodo. Potem je bilo še nekaj poskusov; vsi so se končali klavrno, se spomni. Prav zato je pobuda razvojne agencije toliko bolj pohvalna, poudarjajo udeleženci, saj je eden največjih izzivov ta, kako posaditi vse ponudnike za isto mizo, četudi na deklarativni ravni vsi čutijo, da je treba sodelovati.

Prevelikih čudežev sicer ne pričakujejo. Direktorica razvojne agencije Biljana Škarja predvideva, da bodo zavoljo novega imena in novih povezovalnih produktov na letni ravni zabeležili od dve- do triodstotno rast turistov. Masovnega turizma si pravzaprav niti ne želijo. Letno v dolini zabeležijo nekaj čez 210 tisoč prenočitev, pri čemer jih 60 odstotkov ustvarijo v Termah Topolšica. "Težava je, da je v povprečju zasedenost kapacitet pod deset odstotkov. Nekaterim, ki se ukvarjajo še s čem drugim, to ustreza. Tisti, ki bi želeli več, pa naj bi prav s temi povezavami dobili več," razmišlja Slapnik.

Podaljšati sezono in dneve bivanja
Ob določenih dnevih v letu se sicer zdi, da je predvsem Logarska dolina že sedaj prenasičena s turisti ali vsaj s pločevino. "To je nekoč ugotavljala tudi tuja televizijska hiša, ki je v Logarsko prišla ravno 15. avgusta, ko je, tako kot okoli prvega maja, največ ljudi. Ampak obisk je skoncentriran le na določene dneve. Sezono želimo raztegniti, jim ponuditi kaj tudi zunaj glavne turistične sezone. Želimo tudi, da gostje dlje časa tu ostanejo in tudi v globino spoznajo to dolino. Ni vse v številkah, temveč predvsem v doživetjih. In da ljudje, ko enkrat pridejo sem, vedo, kaj si želijo naslednjič ogledati. S temi povezavami želimo prav to spodbuditi. Da tisti, ki pridejo, vedo, zakaj so prišli. Da spoštujejo to naravo. Da bo ta turizem zanje zanimiv, ob tem minimalno škodljiv za naravo in koristen za domačine," poudari Slapnik.

Sogovorniki obljubljajo, da se stvari ne bodo končale le pri desetih programih in skupnem imenu destinacije. Produkti se bodo širili po vsebini in po samem območju. Kot je dejala Biljana Škarja, so odprti tudi za povezave s Spodnjo Savinjsko dolino. Navsezadnje največ ljudi iz kampa Menina obišče prav žalsko fontano piva.

Rozmari Petek

Vecer.si 13.03.2019; 18:02
Čez Alpe in doline v terme in najmlajše mesto

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti