Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 13.03.19

GRS v akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 11.51 se je na smučišču Krvavec v občini Cerklje na Gorenjskem poškodoval smučar - deskar. Poletel je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP in poškodovanca prepeljali v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V sredo se bo postopno povsod pooblačilo. Popoldne se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo zvečer okrepile in razširile nad večji del države. Meja sneženja bo večinoma nad okoli 500 metrov nadmorske višine, ob močnejših padavinah pa se lahko zvečer spusti do nižin. Ponoči bodo padavine ponehale.
V četrtek zjutraj se bo zjasnilo, po nekaterih nižinah se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost. Popoldne bo spet več spremenljive oblačnosti, nastala bo kakšna kratkotrajna ploha. V noči na petek bodo predvsem v severnih krajih prehodno rahle padavine.
V petek se bo zjasnilo, popoldne še lahko nastane kakšna ploha.
V soboto bo sončno, zapihal bo jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov večinoma MAJHNA - 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je večinoma stabilna. Predvsem na vetru izpostavljenih legah je NEVARNOST ZDRSOV.

Na vetru izpostavljenih mestih je sneg spihan do trde in deloma poledenele podlage. Snežna odeja je večinoma dobro preobražena, le v osojah visokogorja so mesta s slabo preobraženo snežno odejo. Tam so zaradi vetra še prisotne klože.

V sredo se bo pooblačilo, proti večeru se bodo začele pojavljati padavine. Meja sneženja se bo spustila pod 800 metrov nadmorske višine. V večjem delu naših gora lahko do četrtka zjutraj zapade od 5 do okoli 10 cm snega. Ob sneženju bo pihal šibak do zmeren veter vzhodnih smeri. V četrtek bo sprva delno jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno s kakšno snežno ploho. Pihal bo šibak do zmeren severozahodnik. V noči na petek bo ponekod v gorah prehodno rahlo snežilo, a bo količina padavin zelo majhna. V petek se bo delno razjasnilo, popoldne bo možna kakšna manjša snežna ploha. Nekoliko se bo segrelo, ledišče se bo popoldne dvignilo do nadmorske višine okoli 1900 metrov.

V sredo in četrtek se zaradi razmeroma hladnega vremena snežne razmere ne bodo bistveno spreminjale. Tudi novi sneg predvidoma ne bo kaj dosti povečal nevarnosti snežnih plazov, saj bo novega snega premalo. Ob koncu tedna, ko se bo segrelo, pa se bo snežna odeja na prisojnih pobočjih čez dan ojužila in povečala se bo možnost plazenja novega snega s strmih pobočij. To bodo le manjši plazovi.

13.03.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije