Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 11.03.19

GRS Tržič pomagala poškodovanemu planinci
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 12.02 si je na Zelenici, občina Tržič, planinec poškodoval nogo. Gorski reševalci postaje GRS Tržič so osebo oskrbeli na kraju in prepeljali v dolino, kjer so jo predali reševalcem NMP Tržič.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo v južni polovici Slovenije pretežno, drugod spremenljivo oblačno. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo občasne padavine, deloma plohe. V južnih krajih se bo meja sneženja spustila do nadmorske višine okoli 500 metrov. V notranjosti bo popoldne zapihal veter severnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. Proti večeru se bo občutno ohladilo. Ponoči se bo postopno razjasnilo.
V torek bo pretežno jasno, ponekod bo še pihal severni veter.
V sredo čez dan se bo spet pooblačilo, popoldne in zvečer bodo občasne padavine. Meja sneženja se bo približala nižinam.
V četrtek bo spremenljivo oblačno s kakšno kratkotrajno ploho.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju zahodnih in osrednjih Julijskih Alp zaradi novega snega ZMERNA, 2. stopnje, drugod pa večinoma MAJHNA (1), odvisno od količine snega. Veliko je napihanega snega, zato so nevarnejša severna in vzhodna pobočja. Predvsem na vetru izpostavljenih legah je NEVARNOST ZDRSOV.

Na vetru izpostavljenih mestih je novi sneg spihan tudi do trde in deloma poledenele podlage. Snežna odeja je večinoma dobro preobražena, le v visokogorju so mesta z bolj rahlo snežno odejo. Tam so zaradi vetra še prisotne klože.

V ponedeljek bo spremenljivo oblačno, zlasti popoldne se bodo pojavljale snežne plohe. Zapade lahko nekaj centimetrov snega. Zapihal bo okrepljen severni veter. Ohladilo se bo. Ledišče se bo popoldne spustilo pod 1000 metrov nadmorske višine. Vrhovi v visokogorju se bodo za krajši čas zavili v oblačnost. Zvečer se bo že jasnilo. V torek bo pretežno jasno, zlasti popoldne bo nastalo nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. Ni izključena kakšna snežna ploha. Pihal bo zmeren, v visokogorju tudi močan severni veter, ki bo popoldne slabel. Sredi dneva bo temperatura na 1500 metrih -2, na 2500 metrih pa -11 °C. V sredo zjutraj bo še deloma jasno, dopoldne se bo pooblačilo, proti večeru se bodo začele pojavljati padavine. Meja sneženja se bo spustila pod 800 metrov nadmorske višine. V večjem delu naših gora lahko zapade od 5 do 20 cm snega. Ob sneženju bo pihal šibak do zmeren veter vzhodnih smeri.

V ponedeljek in torek se zaradi razmeroma hladnega vremena snežne razmere ne bodo bistveno spreminjale. Nekaj centimetrov novozapadlega snega bo veter hitro spihal do trde podlage. Zmeren do močan severnik bo v visokogorju na južnih pobočjih ponovno zgradil nekaj klož. Na osončenih legah pod 1800 metrov se bo sneg jutri čez dan le nekoliko zmehčal in ponoči pomrznil. Še vedno pa bodo v visokogorju na bolj strmih pobočjih nevarne klože, kjer se lahko ob obremenitvi snežne odeje sprožil plaz kložastega snega. Zaradi hladnega vremena bo snežna podlaga večinoma ostala zamrznjena in lahko tudi poledenela. Snežne razmere se bodo spremenile v sredo popoldne, ko pričakujemo, da se bo nevarnost snežnih plazov POVEČALA.

11.03.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije