Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pretreseni spevi

Večer V soboto, Prebrano - Yuyutsu RD Sharma: Nepal je Slovencem nekako blizu.

Mnogi so deželo pod najvišjimi vrhovi sveta obiskali sami in se zaljubili v njene nebeške lepote in široke nasmehe tamkajšnjih ljudi. Drugih se dotakne posredno, ko spremljajo podvige naših alpinistov. Manj pa vemo o nepalski literaturi, čeprav je ta, zlasti poezija, za Nepalce zelo pomembna, pesniki so bili pogosto gonilne sile družbenih sprememb.

Yuyutsu Sharma - v slovenšino je od njegovih desetih pesniških zbirk prevedena tudi Jezero Fewy in konj - v Pretresenih spevih izliva svoja čustva ob katastrofalnem potresu v Nepalu pred skoraj štirimi leti, med katerim je življenje izgubilo ali bilo huje ranjenih več kot dvanajst tisoč ljudi. Takrat sta bila z ženo v ZDA, po novici o potresu je nastal komunikacijski mrk in šele po treh dneh sta izvedela, da so njuni najbližji še živi. Ko se je vrnil v domovino, je na lastne oči videl, kakšno opustošenje je "kozmični nemir" naredil v njegovi domovini. Starodavna svetiša so se spremenila v ruševine, bogovi so ležali na tleh. Takrat je začel pisati.

V svojih pesmih iz potresnega Nepala, v slovenšino jih je subtilno prelila Barbara Pogačnik, izšle pa so pri založbi Sodobnost International, Sharma slavi tihi pogum prebivalcev, ki se trudijo znova vzpostaviti normalno življenje, trgujejo s svojim bornim blagom in začenjajo iz nič ter pri tem ne mislijo na strah pred morebitnimi popotresnimi sunki. 'To so čudovite pesmi, ki človeka zbegajo in ganejo hkrati," je zapisal ameriški pesnik David B. Ustell.

Yuyutsu RD Sharma

O AVTORJU
Yuyutsu Ram Dass Sharma (letnik 1960) je svetovno znan himalajski pesnik in novinar, ki se je rodil in izobrazil v severni Indiji, nato pa se kmalu preselil v Katmandu, kjer zdaj z družino preživi večino časa. Piše v nepalšini in angleščini.
 

 

Vecer.si 09.03.2019
Pretreseni spevi

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije