Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 08.03.19

07.03.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

petek, 8. marec 2019, ob 09:58, Franci Savenc, ogledov: 566

GRS Tržič: pohodnik umrl
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 12.49 je pri sestopu z Dobrče nad Bistriško planino v občini Tržič, planinca obšla slabost. Reševalci GRS Tržič in NMP Tržič so osebo oživljali, vendar je pohodnik na kraju umrl.

Predviden razvoj vremena

V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Ponekod bodo kratkotrajne plohe. Pihal bo jugozahodni veter.
V soboto bo zmerno do pretežno oblačno in povečini brez padavin. Še bo pihal jugozahodni veter.
V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, daljša sončna obdobja bodo v vzhodni Sloveniji. Pihal bo jugozahodni veter. Zvečer se bodo začele pojavljati krajevne padavine, ki se bodo v noči na ponedeljek razširile na večji del Slovenije.
V ponedeljek bo oblačno z občasnimi padavinami, meja sneženja se bo spuščala. Na Primorskem bo zapihala burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov predvsem v visokogorju zahodnih in osrednjih Julijskih Alp zaradi novega snega znatna, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, drugod pa majhna do zmerna (1-2), odvisno od količine snega. V visokogorju zahodnih in osrednjih Julijcev se lahko sproži plaz novega snega na bolj strmih pobočjih, ker je snežilo na večinoma skorjasto in trdo podlago. Veliko je napihanega snega, zato so nevarnejša severna in vzhodna pobočja. Nižje je deževalo, v osrednjem in vzhodnem delu naših gora pa padavin sploh ni bilo, zato se lavinske razmere niso spremenile. Predvsem v visokogorju je predvsem na vetru izpostavljenih legah nevarnost zdrsov.

Novi sneg je rahel in mehak, zaradi močnega jugozahodnika je precej spihan, nastale so nove klože na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Na vetru izpostavljenih mestih je novi sneg spihan tudi do trde in deloma poledenele podlage. Nižje, kjer je deževalo, je sneg kopnel, s strmih pobočij se tam lahko sproži kakšen plaz razmočenega snega.

 

V osrednjih in vzhodnih Karavankah ter v Kamniško Savinjskih Alpah ni bilo omembe vrednih padavin, zato je tam le stara snežna odeja, ponekod pokrita z nekaj centimetri novega snega. Snežna odeja je tam trda ali pa nekoliko zmehčana in dobro preobražena.

 

V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastala bo kakšna kratkotrajna ploha. Vrhovi bodo lahko občasno v oblakih. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1800 m. Pihal bo zmeren jugozahodnik, ki bo popoldne slabel. V soboto bo zmerno do pretežno oblačno in brez omembe vrednih padavin. Jugozahodnik se bo čez dan spet krepil. Ledišče se bo popoldne dvignilo nad 2000 m. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in še malo topleje. Še bo pihal jugozahodnik. Zvečer in v noči na ponedeljek se bodo začele pojavljati padavine, ki bodo v ponedeljek čez dan oslabele. Hladilo se bo, meja sneženja se bo v ponedeljek postopno spustila do okoli 500 m nadmorske višine.

 

V večjem delu naših gora se lavinske razmere ne bodo kaj dosti spreminjale. Na osončenih legah se bo sneg čez dan nekoliko zmehčal in ponoči pomrznil. Na območjih z novim snegom na zahodu pa se bo novi sneg počasi sesedal in preobražal. Šibka plast med starim in novim snegom bo ostala, zato bodo nevarne klože na bolj strmih pobočjih, kjer se bo lahko ob obremenitvi snežne odeje sprožil plaz kložastega snega. Postopna otoplitev bo do nedelje nekoliko pospešila preobrazbo novega snega, a hkrati bo sneg zato zlasti na prisojnih pobočjih čez dan bolj labilen.

 

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker