Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

O festivalu gorniškega filma

Večer, Slovenija - Franja Žišt: Od prvega slovenskega vzpona na Everest do kandidata za oskarja

32 filmov v ritmu plezanja, alpinizma, avanture, gorske narave in kulture bo mogoče videti na letošnjem Festivalu gorniškega filma, ki se začenja danes (18. 2.).

''Sediva pri kitajski piramidi in ne veva, kaj bi," so znamenite besede že pokojnega alpinista Nejca Zaplotnika, ko sta z Andrejem Štremfljem kot prva Slovenca leta 1979 splezala na najvišjo goro sveta Mount Everest.

Trinajstega maja letos bo minilo štirideset let od tega slovenskega uspeha v okviru jugoslovanske odprave, vse od tedaj po zahodnem grebenu na himalajskega očaka ni uspelo splezati še nikomur. O legendarni himalajski odpravi bo Štremfelj, dobitnik že dveh zlatih cepinov, spregovoril na 13. Festivalu gorniškega filma, ki se danes začne v Ljubljani, Domžalah, Celju in Radovljici.

Festival bo očitno filmskih projekcij lačnemu slovenskemu občinstvu ponudil 32 filmov v ritmu plezanja, alpinizma, avanture, gorske narave in kulture. Kako sicer drugače razumeti dejstvo, da so za uvodni film v festival razprodali že dve predvajanji v Cankarjevem domu, v prodaji pa so vstopnice za že tretje. Ameriški dokumentarec National Geographica Free Solo je nominiran za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarni film, pred dnevi pa je prejel tudi britansko filmsko nagrado Bafta za najboljši dokumentarni film. Gre za "intimen in brezkompromisen" portret trenutno enega največjih plezalnih zvezdnikov, Američana Alexa Honnolda, ki je junija 2017 v steni El Capitana prosto in brez varovanja v treh urah in 56 minutah preplezal znamenito smer Freerider, kar je eden največjih plezalnih dosežkov vseh časov, poudarjajo snovalci festivala. Kot pravi direktor festivala, legendarni alpinist Silvo Karo, se lahko zgodi, da bo Honnold že prihodnje leto predaval v Sloveniji.
"Ni športa, ki bi bil bolj povezan s kulturo - knjigo, filmom, fotografijo, predavanji -, kot je alpinizem. Na letošnjem festivalu se res lahko pohvalimo s filmi, na katere bi bili ponosni tudi največji festivali dokumentarnega filma. Najpomembnejša je zgodba, ki vleče, tehnično gledano so gorniški filmi vedno bolj dovršeni, zato je pomembno, da dobimo kakovostne in najnovejše filme, saj to naredi dober festival," razlaga Karo pred začetkom.

Poleg številnih vrhunskih filmov z vsega sveta in Štremfljevega "prvopristopanja" na 8848-metrskega velikana bo mogoče na prizoriščih festivala prisluhniti še najuspešnejšima slovenskima alpinistoma minulega leta, Alešu Česnu in Luki Stražarju, ki bosta spregovorila o odmevnem vzponu na karakorumski sedemtisočak Latok I, prvem s severne strani po štiridesetih letih neuspešnih poskusov, naj alpinistka preteklega leta Marija Jeglič pa bo predstavila svojo bero vrhunskih vzponov v gorah. Še z nekaterimi drugimi domačimi in tujimi imeni iz alpinističnega sveta je festivalski teden pravi praznik za vse ljubitelje gora.

Franja Žišt

Vecer.si 18.02.2019 05:21
O festivalu gorniškega filma

3 ure in 56 minut je potreboval plezalski zvezdnik Alex Honnold, da je preplezal znamenito smer Freerider, kar je eden največjih plezalnih dosežkov vseh časov

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije